Ebben a kenyérben észrevétlenül 108% vizet rejtettem el. Mégpedig a lenmag segítségével. Ez a magocska ugyanis nagy mennyiségű víz felvételére képes, kipróbáltam hát, mennyit bír.
Hozzávalók:
Fehér kovász (80% hidratálású) 80g
Víz (szobahőmérsékletű) 235g
Pásztói kenyérliszt BL80 235g
Pásztói teljes kiőrlésű búzaliszt 100g
Lenmag 50g
Víz a lenmag áztatásához 150g (kezdőknek 50g)
Méz vagy világos melasz 20g
Árpamaláta 4g
Himalaya só 10g
Először is felforraltam 150g vizet és leforráztam vele 50g lenmagot, majd félretettem hűlni.
2-3 óra elteltével már zselés masszát láttam viszont az edényben. (Azoknak, akik még nem mozognak otthonosan a lágy tészták kezelésében, a háromszoros mennyiség helyett az 50 lenmag-50 forróvíz kombót javaslom.)
Ezután összekevertem a liszteket és 200g vizet (tehát nem a teljes vízmennyiséget) és egy órán át pihentettem (autolizáltam). Egy óra elteltével hozzáadtam a kovászt, a maradék vizet és a kihűlt, áztatott lenmagot, valamint a melaszt és a malátát, majd lassú fokozaton dagasztottam. Végül, amikor homogén masszává alakult, beletettem a sót és 8-10 percen át dagasztottam lassú fokozaton, majd 4-5 percig magas sebességen.
Amikor szép simára összeállt a tészta, a pultra borítottam és csapkodós technikával kicsit még dagasztottam rajta kézzel is. Ezután kiolajozott dobozba helyeztem és letakartam, az elkövetkezendő 3 órában pedig 45 percenként meghajtogattam.
3 óra elteltével a pultra borítottam, majd előformáztam. A formázásnál egy picit több lisztet kellett használnom, mert a lenmag újra és újra megtöri a tészta felületét és ott akarva akaratlanul ragadni kezd.
15 percig pihentettem, majd veknire formáztam és szakajtóba helyeztem, és 7-8 órára a 7-8 fokos hűtőbe tettem.
Reggel kivettem a hűtőből, majd sütőpapírra borítottam és a bemetszés után már ment is a 230 fokos sütőbe.
30 percig sült 230 fokon, majd a maradék 20 percben 220 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.
Isteni finom pihepuha kenyér lett belőle!
Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.