Kovász Labor - Utolsó kommentek
blfr4@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c42283069
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2023-10-27T06:26:38+02:00
2023-10-27T06:26:38+02:00
mnoni0822
http://blog.hu/user/1638525
Üdv, az lenne a kérdésem, hogy ha az anyakovászom a következő szerint készül:<br />
25g kovász<br />
<br />
50g BL80 kenyérliszt - 50%<br />
<br />
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű búza – 25%<br />
<br />
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű rozs – 25%<br />
<br />
100g víz – 100%<br />
<br />
akkor ezt hogyan frissítem? Hisz ez sima fehér is és tk is egyben. Elnézést ha buta kérdés, nagyon kezdő vagyok! Épp az első kovászom próbálom nevelni. :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c42272877
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2023-10-21T15:49:46+02:00
2023-10-21T15:49:46+02:00
Gabriella Boldog
http://blog.hu/user/1638273
Szia. Megkérlek írd le a 80%-os kovászt. 200gr kovászhoz mennyi anya+víz+liszt kell. Bocsánat de amihez szoktam....kalács, kenyér, csiga...azokhoz grammra mérem és nem víz % számolással. Köszönöm szépen. Aki esetleg tud segíteni írjon.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c41993920
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2023-04-18T11:22:46+02:00
2023-04-18T11:22:46+02:00
Gij
http://blog.hu/user/1630454
Matematikusként nem értem, hogy miért kell mindig kidobni a kovász egy részét! Kis mennyiséggel ( egy evőkanál liszt és egy evőkanál víz) kezdve és naponta újabb egy evőkanál liszt, egy evőkanál víz hozzáadásával ugyanaz lesz a végső eredmény - garantálom, kipróbáltam.<br />
Ez valami olyasmi tévhit mint a PET palack a menyétek távoltartására az autónktól...
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c41696654
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2022-12-07T12:57:57+01:00
2022-12-07T12:57:57+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese?full_commentlist=1#c41696072" class="reply_nick_1622384" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 41696072 );">@Szes80</a>: Kedves Zsolt, normál háztartási hűtőben, 5-6 fokon kiválóan megvan. Használat előtt frissítsd legalább 2-3 alkalommal. Ha gyakrabban sütsz (heti 2-3 alkalom) kis magról frissítve (20-25%) remekül érzi magát 18 fokon is,
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c41696072
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2022-12-07T02:02:14+01:00
2022-12-07T02:02:14+01:00
Szes80
http://blog.hu/user/1622384
Kedves Gabi!<br />
Kérdésem lenne az anyakovászt milyen hőmérsékleten kell tárolni a hűtőben?<br />
<br />
Köszönöm: Zsolt
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c41576764
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2022-09-21T13:12:35+02:00
2022-09-21T13:12:35+02:00
Ruslan
http://blog.hu/user/935437
Köszönöm a receptet, ma készítem el hatodjára. Jó kis kenyér lesz belőle.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c41309642
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2022-03-27T15:13:45+02:00
2022-03-27T15:13:45+02:00
blash
http://blog.hu/user/11657
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal?full_commentlist=1#c40995534" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 40995534 );">@Ormós Gabriella</a>: parszor en is probalkoztam ezekkel a zsomlekkel, eloszor kicsit neztem, hogy a tizenket zsomle nem fer ra egy hagyomanyos sutobe valo lemez tepsire. Ezt megemlithetted volna, lehet jart igy mas is, nem bantaskent, csak kesobb esett le, mikor ujra nezegettem itt a kepeket, hogy azok kicsit nagyobb tepsik lehetnek.<br />
<br />
atszamoltam kilenc darab zsomlere, de biztos van mas oldal is erre, vagy akar egy excel tablazatban is konnyen meg lehet ezt csinalni, vagy felszorozni tobb tepsire valo mennyisegre, peldaul tizennyolc darabra. Ja, meg surubb kovaszt hasznalok, bar ez talan ne, sokat szamit, volt mikor raktam bele kenyerlisztet, mert nem volt eleg finom liszt, de ez a ketto ossze is adhato. Kabe 130 grammos darabokat formaztam belole:<br />
<br />
<a rel="nofollow" href="https://fgbc.dk/2a67">fgbc.dk/2a67</a><br />
<br />
- 11 g so (2%)<br />
<br />
- 4 g cukor (0,7%)<br />
<br />
- 410 g viz (71,6%)<br />
<br />
- 420 g liszt bl-55 (73,3%)<br />
<br />
- 127 g kenyerliszt bl-80 (22,2%)<br />
<br />
- 26 g teljes kiorlesu buzaliszt (4,6%)<br />
<br />
- 112 g kovasz 50% vizzel (50% hidrataltsag) (19,6%)
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly/full_commentlist/1#c41309626
Válasz erre: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
2022-03-27T15:01:42+02:00
2022-03-27T15:01:42+02:00
blash
http://blog.hu/user/11657
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly?full_commentlist=1#c36046553" class="reply_nick_5118" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 36046553 );">@Cirfandlia</a>: megkerestem, mert engem is erdekelt a merete: 15 x 9,4 x 7,4 centi. Valami hasonlot kaptam a kinaiban, mashol nem talaltam rovidebb format, csak 25 centi hosszuakat, az meg mar tul sok egy kisebb kenyerhez.<br />
<br />
"This is a traditionally shaped non-stick, 1lb or 450g high-sided, double-coated bread tin using a non-stick coating (Whitford’s Skandia Xtreme in two coats, non PFOA). It has approximate dimensions of 150x94x74mm or 6x3¾x2¾", suitable for temperatures up to 230C.<br />
<br />
This is a British-made product and suitable for dishwashing and freezing. Always dry thoroughly. Lightly oil with a vegetable oil before each use."<br />
<br />
<a rel="nofollow" href="https://www.bakerybits.co.uk/traditional-1lb-or-450g-loaf-tin-non-stick">www.bakerybits.co.uk/traditional-1lb-or-450g-loaf-tin-non-stick</a>
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly/full_commentlist/1#c41309622
Válasz erre: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
2022-03-27T14:54:08+02:00
2022-03-27T14:54:08+02:00
blash
http://blog.hu/user/11657
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly?full_commentlist=1#c37879638" class="reply_nick_1489876" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 37879638 );">@husaj</a>: ebben a videoban jol latni ez a sutopapirral belelest, 4:20-tol:<br />
<br />
The Ultimate Russian Borodinsky Dark Rye Bread - Making A Soviet Classic Better<br />
<br />
<a rel="nofollow" href="https://youtu.be/2aTaG_I1ny0?t=263">youtu.be/2aTaG_I1ny0?t=263</a>
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly/full_commentlist/1#c41309614
Válasz erre: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
2022-03-27T14:51:09+02:00
2022-03-27T14:51:09+02:00
blash
http://blog.hu/user/11657
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/30/meglepoen_finom_teljes_kiorlesu_tonkoly?full_commentlist=1#c37879638" class="reply_nick_1489876" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 37879638 );">@husaj</a>: semmit sem rontottal el, en sem tudtam annyira kikenni olajjal a sutoformat, hogy ne ragadjon bele a kenyer. Foleg, ha benne is kelt. <br />
<br />
multkor lattam valami videoban, hogy a kiolajozott sutoformaba tesznek levagott sutopapirt. Csak annyi, hogy kivagsz egy akkorat amekkora a forma alja, majd ha az oldalara is vaghatsz, de ez el is hagyhato. Az olajtol raragad a formara, bar az oldalan begyurodhet, de ez nem is annyira lenyeges, mert lapos fakanallal vegig lehet nyomkodni a szelet. <br />
<br />
meg vannak a mindenfele bevonat mentes formak, ezeket gondolom kiolajozva kicsit kisuthetik, csak ugt magaban, hogy a rasulo olaj kialakit egy csuszos feluletet. A pizzavashoz meg grillezos ontott vas dolgokhoz szoktak ezt javasolni.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/04/02/hot_cross_buns_850/full_commentlist/1#c41308582
Válasz erre: Hot cross buns
2022-03-26T23:29:43+01:00
2022-03-26T23:29:43+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/04/02/hot_cross_buns_850?full_commentlist=1#c41287492" class="reply_nick_1526864" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 41287492 );">@Brigitta Magyar</a>: KÖszi, a tengeri valóban el lett írva, visszavettem 12-re.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/04/02/hot_cross_buns_850/full_commentlist/1#c41287492
Válasz erre: Hot cross buns
2022-03-17T12:21:42+01:00
2022-03-17T12:21:42+01:00
Brigitta Magyar
http://blog.hu/user/1526864
Kedves Gabi!<br />
Megnéznéd a receptben megadott só mennyiségét? Soknak találom, főleg a tengeri sós verziót. Sajnos, csak dagasztás után kezdtem el rajta gondolkodni. Sebaj, megesszük így is :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal/full_commentlist/1#c41115338
Válasz erre: Bejglit is kovásszal
2021-12-28T20:11:46+01:00
2021-12-28T20:11:46+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal?full_commentlist=1#c41114204" class="reply_nick_1588494" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 41114204 );">@sipikriszti1</a>: Gratulálok, nagyon örülök a sikerednek! :) Köszönöm a visszajelzést! :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal/full_commentlist/1#c41114204
Válasz erre: Bejglit is kovásszal
2021-12-28T09:59:20+01:00
2021-12-28T09:59:20+01:00
sipikriszti1
http://blog.hu/user/1588494
Kedves Gabriella!<br />
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a fantasztikus bejgli receptet. Ez volt az első bejgli, amelyet kovásszal és ezzel a különleges töltelékkel készítettem. A dióhoz a baracklekvár és a mákhoz a szilvalekvár csodás párosítás. Soha ilyen jól nem sikerült, pedig büszke voltam eddig is a bejglijeimre. A testvérem tejérzékenysége miatt ki kellett hagynom a vajat és a tejet, így sima disznózsírral, illetve csapvízzel helyettesítettem. Fantasztikus lett!<br />
Boldog Új Évet kívánok!
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c40995534
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2021-10-24T20:02:02+02:00
2021-10-24T20:02:02+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal?full_commentlist=1#c40994116" class="reply_nick_1595572" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 40994116 );">@valide</a>: NAgyon örülök!
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c40994116
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2021-10-24T09:38:52+02:00
2021-10-24T09:38:52+02:00
valide
http://blog.hu/user/1595572
Már többször sütöttem. Legelőször a recept szerint aztán kicsit kedv szerint a lisztekkel. A kb 500gr BL55-öt hol kamuttal, hol tönkével, hol több teljes kiörlésűvel: rozzsal , búzával, tönkével. Minden formában kicsit ciabattára hajazó. Mi igy szeretjük.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c40649060
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2021-05-17T16:31:45+02:00
2021-05-17T16:31:45+02:00
bender rodriguez
http://blog.hu/user/964207
nekem müködik, eleg elnezö a recept kelesi idö, hajatas stb a zsemle merete miatt nem akkora baj nem kel nagyot mint a kenyer. csalad jobban szerti mint a kenyeret 2 körben sütöm 2x6db 3 före. <br />
+ a semmikellö BL 55 liszt is jo hozza. 10% teljes kiörlesü liszet vagy sötetebbet is keverek bele hogy megnyugtassam a szemem.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/09/22/rubinkenyer/full_commentlist/1#c40209606
Válasz erre: Rubintkenyér
2021-05-05T11:38:11+02:00
2021-05-05T11:38:11+02:00
Justine Case
http://blog.hu/user/1584606
Köszönöm! (Feltételezem, hogy a vizet azért kinyomkodom belőle, amennyire csak lehet...)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/09/22/rubinkenyer/full_commentlist/1#c40197436
Válasz erre: Rubintkenyér
2021-05-01T20:29:38+02:00
2021-05-01T20:29:38+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/09/22/rubinkenyer?full_commentlist=1#c40182682" class="reply_nick_1584606" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 40182682 );">@Justine Case</a>: Persze, simán. :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/09/22/rubinkenyer/full_commentlist/1#c40182682
Válasz erre: Rubintkenyér
2021-04-26T17:24:17+02:00
2021-04-26T17:24:17+02:00
Justine Case
http://blog.hu/user/1584606
Kedves Gabriella, cukorbeteg lévén az aszalt vörösáfonya "nem pálya" esetleg liofilizált, újranedvesített áfonya is megfelelő? (Csak a víz miatt kérdezem...)
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c40001900
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2021-03-16T20:47:28+01:00
2021-03-16T20:47:28+01:00
ÖszvérÖszvér
http://blog.hu/user/1581268
Az élesztő több vitamint tartalmaz mint a kovász
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/10/tekertem_egyet_ferdinandon/full_commentlist/1#c39869490
Válasz erre: Tekertem egyet Ferdinándon
2021-02-20T08:04:35+01:00
2021-02-20T08:04:35+01:00
Andrea Garaj
http://blog.hu/user/1578368
Honnan tudom meg, hogy hány % hidratáltságú a kovászom? Köszönöm
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/16/almas-zabkasas_kenyer/full_commentlist/1#c39637196
Válasz erre: Almás-zabkásás kenyér
2021-01-15T13:04:41+01:00
2021-01-15T13:04:41+01:00
Ani S
http://blog.hu/user/1568534
Kedves Gabriella, megsütöttem a kenyeret, isteni lett, csak a sütés módján változtattam, a Brovn sütőkupoláját használtam, köszönöm a receptet, nagyszerű:))
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c39605610
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2021-01-10T20:00:23+01:00
2021-01-10T20:00:23+01:00
Kozonithy
http://blog.hu/user/12121
Köszönöm szépen a receptet! Fél év kihagyás után újra kezdtem a sütést kovásszal. Ez volt az első recept, amit elkészítettem. Nagyon finom lett. Amit módosítottam rajta, hogy 104 gramm teljes kiőrlésű lisztet tettem bele.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/10/16/almas-zabkasas_kenyer/full_commentlist/1#c39503284
Válasz erre: Almás-zabkásás kenyér
2020-12-27T22:00:46+01:00
2020-12-27T22:00:46+01:00
Szabo_Varga_Melinda
http://blog.hu/user/1570080
Kedves Gabriella! Az én kérdésem is az árpa malátahoz kapcsolódik: akárhogy nézem a hozzávalók közt nem látom feltüntetve. Mennyi kell belőle. A recept úgy kezdődik h összekeverjük a liszteket (gondolom kenyér és tk búza) és az arpamalatat. De mennyit? :) nagyon köszönöm!
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/03/24/fonott_kalacs_kovasszal/full_commentlist/1#c39444300
Válasz erre: Fonott kalács kovásszal
2020-12-17T21:15:33+01:00
2020-12-17T21:15:33+01:00
Ani S
http://blog.hu/user/1568534
Kedves Gabriella, fél éve kovàszolok, sütöttem kenyeret is màr a receptjeiböl, a kifli, zsemle is isteni lett, 2 nap mulva nekiàllok a karàcsonyi bejgliknek is, egy kis bio hengermalombol szerzem a liszteket, Bern mellöl ,isteni lisztek:)) Kicsit elakadtam a kalàcs recept kovàsz mennyiségénél, ugyanis nekem az jött ki, hogy a 110gramm kovàsz 50% hidratàltsàggal azt jelenti, hogy 55 gr liszthez 27,5 gr kovàszmagot s ugyanennyi vizet adunk? Helyesn szàmoltam? Köszönöm elöre is vàlaszàt!
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c39423944
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2020-12-14T17:04:31+01:00
2020-12-14T17:04:31+01:00
TóthBalázs
http://blog.hu/user/1568068
A recept nagyon jó, csak nekem kicsit kisebb kenyér ideálisabb lenne. Hogyan változik a sütési idő, a tészta, vagy a liszt tömegének függvényében?
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c39260252
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2020-11-22T13:06:59+01:00
2020-11-22T13:06:59+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal?full_commentlist=1#c39259034" class="reply_nick_1065482" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 39259034 );">@TDiána</a>: Figyelmedbe ajánlom a Laborka - KovászLabor Alapozó csoportot, amit kimondottan az ilyen kérdések megválaszolására hoztunk létre: <a rel="nofollow" href="https://www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo/?multi_permalinks=1023563894824501¬if_id=1606034454914034¬if_t=feedback_reaction_generic&ref=notif">www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo/?multi_permalinks=1023563894824501¬if_id=1606034454914034¬if_t=feedback_reaction_generic&ref=notif</a>
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/04/18/egyszeru_vizes_zsemle_kovasszal/full_commentlist/1#c39259034
Válasz erre: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
2020-11-21T23:56:05+01:00
2020-11-21T23:56:05+01:00
TDiána
http://blog.hu/user/1065482
Kedves Gabi!<br />
Szeretnék sütni ilyen szép zsömiket, de itthon nincs pont BL55. Van BL80, kamut, tönköly, királybúza, rozs.. A kamutot és a királybúzát nem használom önállóan, csak keverve más lisztekkel. Jó lesz ezekből is, vagy zsömit csak szigorúan 55-el?<br />
Kenyereket sütök és vettem egy fedeles jénait a bulkhoz. Olvastam valahol, hogy ebben is lehetne sütni a kenyeret, de nem tudom, hogy elő kell-e melegíteni, kell-e bele sütőpapír, nem-e fog szétrobbanni, stb.<br />
Válaszaid előre is köszönöm.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c39236606
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2020-11-17T15:55:36+01:00
2020-11-17T15:55:36+01:00
Rab Vilmos
http://blog.hu/user/1474520
Kiváló cikkek, kiváló tálalás, még akkor is, ha -sajnos- vannak akik valami oknál fogva abban lelnek örömöt, ha valakit / valamit savaznak.<br />
<br />
Szakemberként és lelkes amatőrként is tudom, mennyire nehéz ilyen körültekintő, az apró részletekre is odafigyelő anyagot elkészíteni és életben tartani. Nem beszélve a termékről, amiről az egész szól!<br />
<br />
Gratulálok!
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/06/04/egy_szemelyes_markatortenet/full_commentlist/1#c38999750
Válasz erre: Egy személyes márkaélmény
2020-09-27T15:59:13+02:00
2020-09-27T15:59:13+02:00
Gáncsné Vasas Tünde
http://blog.hu/user/910483
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2019/06/04/egy_szemelyes_markatortenet?full_commentlist=1#c38922286" class="reply_nick_1552248" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38922286 );">@Révai</a>: ezt a csoportot ajánlanám, itt nagyon sok hasznos tanácsot kapsz <a rel="nofollow" href="https://www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo">www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo</a>
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/06/04/egy_szemelyes_markatortenet/full_commentlist/1#c38922286
Válasz erre: Egy személyes márkaélmény
2020-09-11T09:06:53+02:00
2020-09-11T09:06:53+02:00
Révai
http://blog.hu/user/1552248
Üdvözlök Mindenkit!<br />
Nagyon tetszettek az írások. Azért próbálkozom a kapcsolattal, mert hetek óta sikertelen a kovászom. Tud ebben valaki segíteni?<br />
Előre is köszönet: Révai János
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38587696
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-06-08T21:03:47+02:00
2020-06-08T21:03:47+02:00
devilstrueface
http://blog.hu/user/475561
no, most látom egy ideje nincs sok reakció a kommentekre :)<br />
<br />
azért itt hagyom, hátha:<br />
a két nappal ezelőtti 30grammos manőver után mintha valami beindult volna. Egyrészt áthelyeztem egy másik helyre, plusz az azóta eltelt időben már kénytelen voltam többször átmenni megnézni, és már kb naponta kétszer frissítettem a poszt szerinti módszerrel (100g, 50-50g). Ma délben volt egy frissítés és most kb 6-7 óra eltelte után nőtt először kb duplájára. Most még frissítettem egyet az este, holnap reggel kíváncsi vagyok mi lesz.<br />
Viszont ez az én olvasatomban még mindig az alapkovász folyamat...
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben/full_commentlist/1#c38585456
Válasz erre: Eszközök a műhelyemben
2020-06-07T23:23:23+02:00
2020-06-07T23:23:23+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben?full_commentlist=1#c38556326" class="reply_nick_996370" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38556326 );">@ködcirkáló</a>: A különféle tésztákhoz több sebesség ajánlott. Ha kovászos, magas hidratáltságú tésztákkal fogtok dolgozni, megéri a két sebesség.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38581634
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-06-06T18:05:03+02:00
2020-06-06T18:05:03+02:00
devilstrueface
http://blog.hu/user/475561
Udv,<br />
Egy kis utbaigazitast en is kernek.<br />
<br />
Az otthoni kis salzburgi malmommal oroltem szemes buzabol lisztet. Jo korpas, nem is szitaltam at, ezzel kezdtem neki az alapkovasznak a posztban irtak szerint.<br />
<br />
Most vagyok a 7. napnal, viszont eddig egyik nap se nagyon nott az a kovasz. Konkretan terfogatra majdnem mindig ugyanakkora mint amennyi ujraetetes utan volt.<br />
Buborekosnak mindig buborekos, viszont volt ket nap amikor kisse jobban kulonvalt az aljan a viz.<br />
Annyit hozzateszek, hogy mind a het nap kb 24orat allt, es ra se neztem... Megujitottam, felretettem, es 24 ora mulva ismet. Sajnos nem a sajat lakasomban csinalom, nalam nincs megfelelo homerseklet, igy nem tudom folyamatosan kovetni, figyelni.<br />
Elkepzelheto h sok mar a 24 ora es visszaesik mindig mikor odajutok hozza?<br />
Most legutobb azt csinaltam h csak kb 30grammhoz adtam az uj 50-50gramm lisztet vizet.<br />
<br />
Lesz ebbol meg valami? Ez eddig szép alapanyag pazarlásnak tunik :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben/full_commentlist/1#c38556326
Válasz erre: Eszközök a műhelyemben
2020-05-29T17:52:37+02:00
2020-05-29T17:52:37+02:00
ködcirkáló
http://blog.hu/user/996370
Kedves Gabriella!<br />
Had kérjek egy kis segítséget, mert épp dagasztógép vásárlás előtt állunk. (Mi még eggyel kisebb üzemmérethez, épp 40 litereset keresünk). Miért fontos a két sebesség fokozat? Mérlegelni próbáljuk minden olyan tényező fontosságát, ami az árat megdobja. A 2 sebességfokozat például kb 100eFt-tal.<br />
Köszönöm a segítséget!<br />
Bajnai Blanka
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben/full_commentlist/1#c38541202
Válasz erre: Eszközök a műhelyemben
2020-05-24T18:09:47+02:00
2020-05-24T18:09:47+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben?full_commentlist=1#c38540972" class="reply_nick_727748" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38540972 );">@Nem taggyűlés volt</a>: Kösssz :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/05/24/eszkozok_a_muhelyemben/full_commentlist/1#c38540972
Válasz erre: Eszközök a műhelyemben
2020-05-24T16:52:21+02:00
2020-05-24T16:52:21+02:00
Nem taggyűlés volt
http://blog.hu/user/727748
Klassz
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38532912
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-05-21T19:18:13+02:00
2020-05-21T19:18:13+02:00
törpetacsi17
http://blog.hu/user/1534138
Sziasztok! <br />
Én most kezdtem ezt a ,,magam sütöm" projektet, és lenne egy kérdésem. Ha én rozskovászból szeretném ezeket a kifliket, zsömléket, sütiket stb. elkészíteni azt lehet? Az mindegy, hogy milyen kovászt használok? <br />
A választ előre is köszi! :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/25/sussunk_vasban/full_commentlist/1#c38520334
Válasz erre: Süssünk vasban csodakovászost!
2020-05-17T15:59:47+02:00
2020-05-17T15:59:47+02:00
Sarkadi Rena
http://blog.hu/user/1533392
Sziasztok, én eddig vagy pizzakövön sütöttem a kenyeret és próbáltam kellő gőzös légteret biztosítani, de valószínűleg nem sikerült, mert nagyon gyorsan elkezdett kérgesedni, sülni a kenyér teteje. Aztán lemondtam a pizzakőről és előkerült a vaslábas, ami hasonló, kör alakú kenyeret eredményezett, a család elégedetlenségére. És ekkor váltottam a kacsasütő jénaira, a vekni forma érdekében. Viszont van római tálam is, most akkor próbálkozom azzal. Ezzel kapcsolatban egy kérdés: előtte be kell áztatni? Vagy elég, ha elmosom és nem törlöm el? Esetleg legyen száraz és a tészta vize elég gőzt képez? Köszönöm előre is!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c38458296
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2020-04-29T10:37:57+02:00
2020-04-29T10:37:57+02:00
Döníz Duleba
http://blog.hu/user/1529664
Valaki segítsen plíz röviden, hogy mit csináljak! :)<br />
Alapszitu: van egy sütésre való adag érett kovászom, amit nem használok fel most, csak mondjuk 1 hét múlva.<br />
Hová tegyem és mit csináljak vele ebben az egy hétben?<br />
Illetve ha már akarok sütni, akkor előtte pár nappal kell cselekednem?<br />
Nem világos, hogy hogyan kell kezelni a felhasználni nem kívánt anyakovászt most és később amikor kiveszek belőle, illetve mikor és mit csináljak azzal a részével, amit használni akarok 1 hét múlva?<br />
Előre is köszönöm, ha valaki válaszol!!!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38440250
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-23T19:32:40+02:00
2020-04-23T19:32:40+02:00
Roachy
http://blog.hu/user/1528434
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38439562" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38439562 );">@Ormós Gabriella</a>: A receptben van leírva, hogy ha hosszú hűtős kelesztés van, akkor csökkenteni kell 120 grammra a kovász mennyiségét, én 140-et tettem bele és kb 10-11 órát volt hűtőben (kb 6fokon). A kenyér BL80 liszttel készült csak a 45 g teljes kiőrlésű búzalisztet cseréltem rozsra, mert nem volt más. Azt gondoltam ez olyan nagyon nem befolyásolja majd a kenyeret. A lefedett sütést is írtad te magad, amihez egy másik cikkedben a jénait is javasoltad ha nincs más, hozzátéve hogy persze azért nem ugyanaz mint a dutch oven. A joghurt helyett tejfölt is írtad. Szóval igazából mindent pontosan az írásaid alapján csináltam, kivéve azt a 45 g teljes kiőrlésű búzalisztet, amit rozsra cseréltem. De gyanítom inkább a gőzhöz lesz köze, mert fel is tűnt, hogy elég hamar elkezdett kérgesedni a kenyér. Ha a jénai rontotta el, akkor azt talán ki kéne majd venni a "Süssünk vasban..." cikkedből, vagy beleírni, hogy az csak gőzgombóc készítésére alkalmas. ;) Egyébként minden más szempontból tökéletes lett a kenyér, csak kicsit lapos. Nem ez az első kovászos kenyerem, de az első édesanyám sütőjében, biztosra akartam menni ezért fedtem inkább le. De akkor a jénait ezek után hanyagolom és beszerzek ide is egy spricnit, vagy egy pataki tálat. Én eddig csak gőzölős sütővel készítettem kovászos kenyereket, vagy vas edényben.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38439562
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-23T16:13:41+02:00
2020-04-23T16:13:41+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38439000" class="reply_nick_1528434" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38439000 );">@Roachy</a>: Tehát összesen 4 ponton változtattál a recepten. Kevesebb kovász, más gabonából, búza helyett rozs, és lefedett sütés... MIt is mondhatnék... Ez egy másik recept. SZerintem kezdőként haladj a bevált reccept mentén, akkor tudsz fejlődni. Ha 4 pontban felülírsz valamit és utána nem lesz olyan, amilyennek elképzelted, azt a sok változtatásnak köszönd. A rosz másképpen viselkedik mint a búza. A kevesebb kovász elnyújtja az érési időket. A fedett jénaiban sült kenyérből pedig gőzgombóz lesz, nem kenyér.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38439000
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-23T13:14:18+02:00
2020-04-23T13:14:18+02:00
Roachy
http://blog.hu/user/1528434
Kedves Gabriella!<br />
Minden rendben ment a kenyérrel egy dolgot leszámítva, hogy nekem nem jött föl olyan szép magasra sütés közben. Inkább szétterült kicsit és laposabb maradt. Mi lehet ennek az oka?<br />
Ahogy én csináltam a recepthez képest, hogy 140g rozskovászt használtam és joghurt hiányában tejfölt tettem bele. Illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett teljes kiőrlésű rozsliszttel készült.<br />
Egy éjszakán át kb 10 órát a hűtőben volt szakajtóban a tészta. Majd fedett jénaiban sütöttem.<br />
Minden másban pontosan a receptet a követtem.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38434470
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-21T21:29:35+02:00
2020-04-21T21:29:35+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38376702" class="reply_nick_1443117" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38376702 );">@tomzsolt</a>: A 100% mindig az adott receptben található összes liszt mennyisége. Az ennél a receptnél 585g. Szóvaé kicsit kerekítve van az összeg, de nagyjából 20 illetve 30% a kovász mennyisége.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38434468
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-21T21:28:16+02:00
2020-04-21T21:28:16+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38379176" class="reply_nick_293554" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38379176 );">@effe</a>: Vleg nem dagasztottad ki rendesen és/vagy éretlen volt a tészta a formázáshor. Ilyenkor ragad.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38434464
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-21T21:27:14+02:00
2020-04-21T21:27:14+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38426954" class="reply_nick_257544" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38426954 );">@miva?</a>: :D Köszönöm :D
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38426954
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-19T23:51:10+02:00
2020-04-19T23:51:10+02:00
miva?
http://blog.hu/user/257544
Gratulálok a bloghoz. Ritka dolog, hogy pontosan a kritikus helyeken vannak éppen azok a linkek, amiknek a segítségével megoldhatók a felmerülő problémák. <br />
Kedd este elhatároztam, hogy ha már élesztőt sem kapni, sütök kovászos kenyeret. Szombat estére a 9-kor frissített kovász 11-re szinte kiszökött az üvegből. Vasárnap pánikszerűen fogtam receptkeresésbe. Kis idő kellett a felismeréshez, hogy ha ezen a blogon eddig minden pontosan az előrejelzések szerint történt, süssünk kenyeret a bloggal. 14:00-kor már távolról sem dagadozott kebelemben oly baráti érzület, hiszen egy ragadós, nyúlós, alaktalan, az eddigi élesztős kenyerek tapasztalatai alapján használhatatlan massza nézett rám a bödönből szemrehányó tekintettel, hiszen a heti lisztadag nyolcadát meggondolatlanul erre a receptre tettem fel. Ekkor épp a megfelelő helyen jőtt egy link a vasban sütés felé, ami eddigi pályafutásom legjobb kenyeréhez vezetett el. Gyakorlatilag 15 órát töltöttem az " ebből kenyér nem lesz" állapotban, és életem legjobb kenyere lett a jutalma a kérdéses pontokon nyújtott segítség elfogadásának. <br />
Köszönöm.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38424268
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-04-19T09:39:55+02:00
2020-04-19T09:39:55+02:00
hbmagay
http://blog.hu/user/636697
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat?full_commentlist=1#c38381688" class="reply_nick_1524776" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38381688 );">@Máté1013</a>: Én javaslom ezt az egyszerű eljárást: <a rel="nofollow" href="https://www.youtube.com/watch?v=vVx2oFFptG0">www.youtube.com/watch?v=vVx2oFFptG0</a><br />
Párszor kipróbáltam fehérlisztes kovásszal; mivel semmim nem volt éppen, csak sóztam és enyhén borsoztam. Olyan íze volt, mint a tejfölös lángosnak, pedig semmi nem volt rajta :) Bár azt tapasztaltam, hogy hűtőből kivett kovászból sokkal savanyúbb lesz a végeredmény, szobahőmérsékletről finomabb.<br />
<br />
Kedves Gabriella, köszönöm a részletes leírást, nagyon sokat segített!<br />
Az első kovászom BL80 búzalisztből van, szépen működik, a fenti arányokat tartom meg. Mivel egyszer végre találtam rozslisztet is a boltban, elkezdtem a búzaliszteset rozslisztessé alakítani. Több mint egy hete etetem, elég hamar hozzászokott az új liszthez, szépen nődögélt, buborékozott.<br />
<br />
Most készítettem belőle anyakovászt, hogy berakjam a hűtőbe, megtartottam a fenti arányt: 25 g kovász, 100 g liszt, 70 g víz (bár most esik le, hogy nem kifejezetten hideg vízzel csináltam -- talán ez ennyit számít?). Összekeveréskor a liszt egy pillanat alatt felszívja az összes vizet, és a végén egy homogén állagú, kanállal nehézkesen keverhető masszát kapok; messze nem olyan képlékeny, mint fehérliszttel, és amikor megnő, akkor is sokkal kevésbé "habos", könnyed állagú, mint a fehérlisztes párja.<br />
<br />
Úgy olvastam, hogy ez TK liszteknél normális, de azért szeretném megkérdezni, hogy ez nálad is így alakul-e, illetve esetleg tudsz-e javasolni egy videót arról, hogy normális esetben az anyakovásznak milyen állagúnak kellene lennie.<br />
<br />
Egyébként épp most készítettem elő sütéshez az aktív kovászt, 100% víz, 22% kovász (a fentinek megfelelően) -- elég hasonló az eredmény az állagot tekintve, és csak remélem, hogy jó úton járok, hogy süssek vele.<br />
<br />
Köszönöm a segítségedet!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/kiralybuza_kenyer/full_commentlist/1#c38407776
Válasz erre: Félbarna királybúza kenyér
2020-04-14T17:54:22+02:00
2020-04-14T17:54:22+02:00
poharkez
http://blog.hu/user/432845
*KBL 100, bocs!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/kiralybuza_kenyer/full_commentlist/1#c38407774
Válasz erre: Félbarna királybúza kenyér
2020-04-14T17:53:18+02:00
2020-04-14T17:53:18+02:00
poharkez
http://blog.hu/user/432845
Tehat ebbol a receptbol ket nagy vekni lesz a vegen? Megkerdezhetem hany kilosak lettek a vegen? Nagyon jol nez ki amugy, gratulalok :) En most keszulok eloszor sutni BL100-al, nagyon izgulok! Sokat hallom, hogy kicsit adaptalni kell a receptet a sima feher vagy kenyer liszthez kepest.
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38381688
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-04-07T10:57:40+02:00
2020-04-07T10:57:40+02:00
Máté1013
http://blog.hu/user/1524776
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Mikor elkészült az alapkovász, és anyakovászt készítünk belőle, a maradék alapkovásszal mit tudunk csinálni? Megy a kukába, vagy lehet tovább etetni és felhasználni valamire? Ha igen, hogyan történik a frissítése?
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38379176
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-06T18:50:51+02:00
2020-04-06T18:50:51+02:00
effe
http://blog.hu/user/293554
Kedves Gabriella,<br />
nekem a konyharuhába durván beleragadt a tészta, alig tudtam kibányászni belőle, pedig előtte alaposan beliszteztem. Mi lehet a baj?<br />
köszönöm
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38376702
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-06T08:37:52+02:00
2020-04-06T08:37:52+02:00
tomzsolt
http://blog.hu/user/1443117
Kedves Gabriella,<br />
<br />
Kicsit értetlenkedek a kovász mennyisége kapcsán ...<br />
"180g kovász ... 30% - nyáron vagy hosszú, hűtős kelesztés esetén lehet kevesebb (20% vagyis 120g))"<br />
A 180g illetve a 120g a 600 grammnak a 30% illetve a 20%-a, de a recept alapján sehogy sem jön ki nekem 600. <br />
Mit nevezünk 100%-nak? A lisztet, és akkor a kovásznál kicsit felfelé kerekítünk? Vagy a liszt+só, és akkor lefele kerekítünk? <br />
Pár gramm ide vagy oda nem oszt, nem szoroz?
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38373330
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-04-05T13:01:11+02:00
2020-04-05T13:01:11+02:00
tomzsolt
http://blog.hu/user/1443117
Találtam egy videót, ami segíthet:<br />
<a rel="nofollow" href="https://www.youtube.com/watch?v=vEG1BjWroT0">www.youtube.com/watch?v=vEG1BjWroT0</a>
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38373002
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-04-05T11:38:33+02:00
2020-04-05T11:38:33+02:00
tannin
http://blog.hu/user/1212885
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer?full_commentlist=1#c38372874" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38372874 );">@Ormós Gabriella</a>: Kedves Gabriella, köszönöm a gyors segítséget, lépésről lépésre jön a világosság. Kivánok boldog Ünnepet!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38372874
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-04-05T11:14:33+02:00
2020-04-05T11:14:33+02:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer?full_commentlist=1#c38371182" class="reply_nick_1212885" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38371182 );">@tannin</a>: Kedves Árpád, a kovászmag nagyságát nem a kovász erőssége határossa meg (mert azt feltételezzük, hogy az mindig kirobbanó formában van :) ), sokkal inkább az, hogy mennyi idő alatt akarjuk elkészíteni a receptet. Ha sietünk, akkor mehet bele a receptben található mennyiség, de angyon figyelni kell a tésztára, mert könnyen elszalad. Figyelni kell a repedéseket a szakajtóba tett tészta tetején, ha szépen elkezd repedezni, akkor mehet rögtön a sütőbe. Ha hűtőben akarjuk keleszteni (mert igen, ezt is lehet hűtőztetni, sőt, még jót is tesz ennek a lágy tésztának, hogy kicsit megdermed, mert jobban megtartja magát), akkor célszerű kb. a felére visszavenni a kovász mennyiségét. Hagyd a szakajtót egy kicsit a puklton, ha megjelennek apró repedések, mehet a hűtőbe, 5-6 fokra. Másnap a hűtőből kivéve közvetlenül mehet a sütőbe.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38371182
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-04-04T22:10:01+02:00
2020-04-04T22:10:01+02:00
tannin
http://blog.hu/user/1212885
Kedves Gabriella,<br />
<br />
Maradt nekem egy kérdésem: mi alapján d9ntjük el azt, hogy mekkora kovászmagból indulunk ki? Úgy gondolom, hogy talán az anyakovász képessége, energiája (mit bír el?) lehetne a szempont. Ha van egy stabil jó kipróbált anyakovász akkor ebből kisebb százalék is elégséges lehet. Vagy talán az, hogy mennyi idő múlva szeretném csúcsra járatni? Vagy mindkettő?<br />
Elnézést kérek, ha erre a kérdésre már megvan valahol a válasz.<br />
<br />
Üdvözlettel,<br />
Munkácsi Árpád
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c38360826
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2020-04-02T11:15:54+02:00
2020-04-02T11:15:54+02:00
foggy day
http://blog.hu/user/15089
Szia, mivel dagasztasz? Sima kézi mixer dagasztó betéttel jó?
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38342442
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-03-28T21:56:15+01:00
2020-03-28T21:56:15+01:00
Szűcs Attila
http://blog.hu/user/4262
"Mindenképpen a 10-25%-os kovászmaggal történő frissítést ajánlom"<br />
a végére kicsit összekavarodtam :)<br />
az anyakovásznál akkor mit is jelent pontosan a 10 az 10-25%-ban?
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/07/19/igy_neveld_a_kovaszodat/full_commentlist/1#c38332460
Válasz erre: Így neveld a kovászodat!
2020-03-26T15:51:19+01:00
2020-03-26T15:51:19+01:00
Tundee
http://blog.hu/user/221070
Kedves Gabriella, <br />
Elkezdtem nevelgetni a kovászomat, 3ik napig minden rendben ment, aztán nagyon folyékony lett, kis buburékokkal és erős ecetszagú. Gondoltam, hogy "éhezik". Ekkor kivettem egy kicsi darabot belőle, 20 gr.ot kb és 50 gr víz + 50 gr liszt társaságában új edénybe tettem. Úgy nézett ki, h minden rendben, szépen növekedett, nagyobb buborékokkal, így este kivettem belőle 100 gr.ot és megint kapott 50 gr víz + 50 gr liszt-et. Reggelre megint folyós lett és ecetes szagú. Mit csináljak másképp?
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38329448
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-03-25T20:10:06+01:00
2020-03-25T20:10:06+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer?full_commentlist=1#c37976390" class="reply_nick_1314591" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 37976390 );">@Green Dóri</a>: Szia, rozs és rozs között nagy különbségek vannak. SZerintem próbáld meg kicsit több vízzel, mondjuk adj hozzá plus 50g-ot a recepthez.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38329418
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-03-25T20:04:16+01:00
2020-03-25T20:04:16+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer?full_commentlist=1#c38319874" class="reply_nick_1521000" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38319874 );">@Virág Vadász</a>: A hempergetős az tk rozs, a szakajtót viszont fehér búzaliszttel szoktam kiszórni, mert azzal mutat szépen a sötét tészta.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c38321586
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2020-03-24T08:25:37+01:00
2020-03-24T08:25:37+01:00
Kornélia Bándi
http://blog.hu/user/1521116
Szia, már 2 hete kínlódom a kovásszal, 2× sütöttem kenyeret, de egyáltalán nem kelt meg és így természetesen nem is volt jó a kenyér☹️. Pedig szépen duplázódott a kovász. Este csináltam aktív kovászt, most elvégeztem az úszó kovász tesztet, és szépen lemerült, így nem merek hozzáfogni a dagasztáshoz, félek megint ki kell dobnom és fölöslegesen dolgozom. Nem tudom mi a teendő ilyenkor, csináljak az aktív kovász ól még egy aktív kovász, vagy dobjam ki? Bocsi, h hosszú lett!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38319876
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-03-23T18:24:52+01:00
2020-03-23T18:24:52+01:00
Virág Vadász
http://blog.hu/user/1521000
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Szeretném megkérdezni hogy amikor " lisztbe hempergetjük "illetve "lisztezett szakajtóba tesszük".. te milyen lisztet használsz ilyenkor ? :) <br />
<br />
Előre is köszönöm a válaszod!<br />
Virág
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/06/100_teljes_kiorlesu_rozskenyer/full_commentlist/1#c38319874
Válasz erre: 100% teljes kiőrlésű rozskenyér
2020-03-23T18:24:52+01:00
2020-03-23T18:24:52+01:00
Virág Vadász
http://blog.hu/user/1521000
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Szeretném megkérdezni hogy amikor " lisztbe hempergetjük "illetve "lisztezett szakajtóba tesszük".. te milyen lisztet használsz ilyenkor ? :) <br />
<br />
Előre is köszönöm a válaszod!<br />
Virág
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38308970
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-21T09:23:35+01:00
2020-03-21T09:23:35+01:00
Pritamin
http://blog.hu/user/1006582
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38300138" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38300138 );">@Ormós Gabriella</a>: <br />
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Érdeklődnek, hogy van-e valami trükk a fenti kérdésemre, hogy a tészta formalhato legyen és be folyjon szét a pulton?<br />
<br />
Azóta próbáltam barna kenyérlisztbol is, az nem lett annyira lukacsos.<br />
Elképzelhető, hogy a barna kovászos kenyér nem lesz annyira lukas, mint a feher?
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c38307320
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2020-03-20T18:39:13+01:00
2020-03-20T18:39:13+01:00
SLX-350
http://blog.hu/user/25046
Sütnék én örömmel kenyeret ha lenne lisztem. Nem én vagyok az aki felhalmozta, most látom a kárát.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/03/18/suss_otthon_kenyeret_kovasszal/full_commentlist/1#c38302032
Válasz erre: Süss otthon kenyeret, kovásszal!
2020-03-19T12:35:40+01:00
2020-03-19T12:35:40+01:00
Kelly és a szexi dög
http://blog.hu/user/408667
Ezt kellene tanítani az iskolában!
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38301350
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-19T10:25:41+01:00
2020-03-19T10:25:41+01:00
Whatsername90
http://blog.hu/user/1519546
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38300138" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38300138 );">@Ormós Gabriella</a>: Haha. :D Köszönjük. Egyébként egy picit felvizezett tejföllel terveztem csalni. Akkor maradok annál az ötletnél. B
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38300138
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-18T22:36:31+01:00
2020-03-18T22:36:31+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38299622" class="reply_nick_1519546" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38299622 );">@Whatsername90</a>: Kicsit kozmetikáztam rajta tegnap éjjel :D
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38299622
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-18T20:13:54+01:00
2020-03-18T20:13:54+01:00
Whatsername90
http://blog.hu/user/1519546
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38298330" class="reply_nick_1519546" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38298330 );">@Whatsername90</a>: Elnézést, most már megláttam fent: 40g joghurt - 6% (ha épp nincs otthon, cserélheted tejfölre vagy aludt tejre, de simán vízre is) Nem tudom délután mit néztem. :D
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38298330
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-18T14:40:10+01:00
2020-03-18T14:40:10+01:00
Whatsername90
http://blog.hu/user/1519546
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Először is, gratulálok a színvonalas bloghoz. Ma találtam rá, és nehezemre esik leállni a bejegyzések olvasásával. Amolyan hobbikovászos vagyok, egy több, mint egy éves saját anyakovásszal és pár tucat kenyérrel a hátam mögött és rengeteg tanulni- és kitapasztalnivalóval magam előtt. <br />
<br />
Tomzsolt-hoz hasonlóan engem is érdekelne, hogy mi lenne a javaslatod joghurt helyett ennél a receptnél, lehet valamivel helyettesíteni, kihagyni esetleg? <br />
<br />
Köszönöm előre is, <br />
Bernadett
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38259574
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-03-09T15:08:46+01:00
2020-03-09T15:08:46+01:00
Raketta25
http://blog.hu/user/1276424
Zsemléhez is jó lehet ez a recept? Vagy tudsz ahhoz ajánlani egyet?
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c38258780
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2020-03-09T11:23:26+01:00
2020-03-09T11:23:26+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese?full_commentlist=1#c38249110" class="reply_nick_1030232" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38249110 );">@Choma Enikő Mátrai Gyuláné</a>: Ha duplázott és még nem esett vissza, akkor valószínűleg jónak kell lennie. Előfordulhat, hogy megsérült a szerkezet ahogy kivetted az üvegből, kinyomódtak a bubik és ezért nem úszott.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/02/25/magos_stangli/full_commentlist/1#c38258620
Válasz erre: Magos stangli kovásszal
2020-03-09T10:45:58+01:00
2020-03-09T10:45:58+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2020/02/25/magos_stangli?full_commentlist=1#c38249350" class="reply_nick_1432752" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38249350 );">@kalenda29</a>: Ez különösen akkor fontos, ha lenmagot is teszel bele, mert az nagyon agresszíven veszi a vizet, ha nincs beáztatva, kiszárítja a tésztát. De tapasztalatom szerint a többi magnak is jót tesz az áztatás. Lenmag nélkül vleg nem fog felvenni annyit, de akkor öntsd le róla a maradékot.
https://kovaszlabor.blog.hu/2020/02/25/magos_stangli/full_commentlist/1#c38249350
Válasz erre: Magos stangli kovásszal
2020-03-06T19:29:07+01:00
2020-03-06T19:29:07+01:00
kalenda29
http://blog.hu/user/1432752
Kedves Gabi! A magokat forrázás nélkül is lehet a kiflibe dagasztani? Miért kell leforrázni ?Magvas kovászos kenyeret már évek óta sütöm, de sosem forráztam le. Köszönöm válaszod.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/10/03/a_kovasz_frissitese/full_commentlist/1#c38249110
Válasz erre: Az anyakovász frissítése és tárolása
2020-03-06T18:41:53+01:00
2020-03-06T18:41:53+01:00
Choma Enikő Mátrai Gyuláné
http://blog.hu/user/1030232
Segítséget szeretnék kérni nagyon kezdő kovászoló vagyok! Olyan gondom van,hogy a hűtőben tartott anyakovászomból szeretnék kenyeret sütni igy megetettem ugy hogy kivettem 25 g kovászt (rétes lisztből készült) 100 g vízet és 125 g rétes lisztet adtaam hozzá. kb 9 órára duplázódott,igy mégegyszer megeetettem az előző módon. A második etetés után is duplázódott.Az első és második etetés után is csináltam tesztelést hogy egy pohár vizbe tettem egy kiskanál kovászt de egyik esetben sem maradt a kovász a víz tetején. A kérdésem az,hogy azt jelenteni,hogy a kovászom nem aktív? Igy nem merem elkezdeni a kenyérsütést.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38238616
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-03-03T17:58:33+01:00
2020-03-03T17:58:33+01:00
Pritamin
http://blog.hu/user/1006582
Kedves Gabriella!<br />
<br />
Mindent lépésről lépésre követtem, pontosan kimértem, de az én tésztám egyáltalán nem formázható, a “bulk” után ha kiboritom a pultra, szétfolyik.<br />
Van valami trükk?
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38232196
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-03-01T22:28:07+01:00
2020-03-01T22:28:07+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli?full_commentlist=1#c38230112" class="reply_nick_1515622" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38230112 );">@Kofema</a>: Időt nem tudok mondani, mert nem ismerem a körülményeket. A fermentáció során, amelynek egy része a hűtőben történik, a tészta térfogatának duopláznia kell. Ugyanígy a kelesztésnél. Tehát sose az órát, hanem mindig a tésztát figyeld.
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38230112
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-03-01T13:51:03+01:00
2020-03-01T13:51:03+01:00
Kofema
http://blog.hu/user/1515622
Érdeklődöm,hogy a kelesztés vagy hűtőztetés az mennyi idő? Vagy csak egy éjszaka es nincs jelentősége hogy 7 vagy 8 óra. Köszömöm előre is a válaszát.
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38223540
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-02-28T14:37:42+01:00
2020-02-28T14:37:42+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli?full_commentlist=1#c38040908" class="reply_nick_485204" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38040908 );">@tzsoofy</a>: <a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli?full_commentlist=1#c38223444" class="reply_nick_1515306" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38223444 );">@Deák Klára</a>: A tésztaérést nem időben mérjük, mert elég sokmindentől függ (hőmérséklet, kovász, stb), inkább a térfogatnövekedést nézzük, ebben a receptben a tésztának dupláznia kell.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38223530
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-02-28T14:34:53+01:00
2020-02-28T14:34:53+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38107606" class="reply_nick_1505746" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38107606 );">@Francys</a>: @zozocam:<br />
Van egy kis elcsúszás, mert időközben levettem a kovász mennyiségét a receptben, ez okozhatja a félreértést, bocs. Ez esetben 10-80-100 arányt javaslom 10-12 órás érleléshez.
https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli/full_commentlist/1#c38223444
Válasz erre: Békebeli vajaskifli
2020-02-28T14:00:32+01:00
2020-02-28T14:00:32+01:00
Deák Klára
http://blog.hu/user/1515306
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/13/bekebeli_vajas_kifli?full_commentlist=1#c38040908" class="reply_nick_485204" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38040908 );">@tzsoofy</a>: nem látom a választ a kérdésre, esetleg megírnád, hogy időben mit jelent a tésztaérés? köszönöm
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38170280
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-02-15T10:18:05+01:00
2020-02-15T10:18:05+01:00
zozocam
http://blog.hu/user/17405
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422?full_commentlist=1#c38107606" class="reply_nick_1505746" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38107606 );">@Francys</a>: Ezen akadtam fenn én is. Nem jön ki a matek, vagy valamit én is félreértek.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/05/30/francia_parasztkenyer_miche_422/full_commentlist/1#c38107606
Válasz erre: Francia parasztkenyér (Miche)
2020-01-31T09:13:42+01:00
2020-01-31T09:13:42+01:00
Francys
http://blog.hu/user/1505746
Kedves Gabriella!<br />
Ezt írod:<br />
Előző este: A hűtőben tárolt anyakovászunkból kiveszünk 20-25g-ot. Hozzáadunk 120g vizet és 150g BL80 kenyérlisztet valamint egy csipet tk rozslisztet (ez elhagyható, de ha van, tegyük csak hozzá, segíti a kovász érését), összekeverjük, majd egy lazán lefedett tálban a konyhapulton hagyjuk reggelig, 10-12 órán át. Ez lesz a dagasztáshoz szükséges kovászunk.<br />
<br />
Fent pedig 180 g (télen több is lehet, 240 g ) kovász kell a recepthez. Eszerint a leírás szerint nekem már a liszt+víz több, mint 240 g. Vagy valamit félreértek???<br />
<br />
Köszi<br />
Francys
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal/full_commentlist/1#c38072700
Válasz erre: Bejglit is kovásszal
2020-01-21T12:22:27+01:00
2020-01-21T12:22:27+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal?full_commentlist=1#c38072110" class="reply_nick_1499910" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38072110 );">@Zoltán Benko</a>: Nagyon örülök! Köszi a viszajelzést :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2018/12/18/bejgli_kovasszal/full_commentlist/1#c38072110
Válasz erre: Bejglit is kovásszal
2020-01-21T09:48:29+01:00
2020-01-21T09:48:29+01:00
Zoltán Benko
http://blog.hu/user/1499910
Kedves Gabriella! Meg szereretném köszönni ezt a kiváló receptet. Mindent a leírás szerint csináltam és szuper lett a bejglim. Nagyon örülök, hogy nem nekem kellett kikísérleteznem. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad. Nagyon értékes recept!!! Zoltán
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38068906
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-20T09:54:44+01:00
2020-01-20T09:54:44+01:00
gogosb
http://blog.hu/user/460760
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38068156" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38068156 );">@Ormós Gabriella</a>: 1000 hála és köszönet. :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38068156
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T22:35:55+01:00
2020-01-19T22:35:55+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38067676" class="reply_nick_460760" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38067676 );">@gogosb</a>: A kovász készítését az "Igy neveld a kovászodat" c posztban találod. A legjobb alaprecept gyakorláshoz pedig a francia parasztkenyér receptje, itt a blogon, fázisfotókkal, részletes infókkal. <br />
Lisztnek javaslom a Szabó malom, a Garat malom vagy a Pásztói malom lisztjeit. A malomtól közvetlenül tudsz vásárolni.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38068136
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T22:31:51+01:00
2020-01-19T22:31:51+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38067068" class="reply_nick_85083" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38067068 );">@hari</a>: Akkor fussuk neki mégegyszer... Tekintettel arra, hogy a kézműves pékek első generációjának legtöbbje külföldön tanulta a szakmát, kialakult két külön nyelvezet. A kézműveseknél a tészta hidratáltsága általában a liszthez hozzáadott folyadékot tartalmazza, illetve számolhatunk teljes hidratáltságot is, amibe beleszámítjuk a kovász liszt és víztartalmát is. A kézműves pékek 70-90% hidratáltságú tésztával dolgoznak, plusz a kovász, ami szintén 80-100% hidratáltságú. A magyar élelemiszerkönyv alapreceptjei nagyjából 58-61% víztartalomra vanak kiírva, kovászostul, mindenestül. A mi tésztáink lágyak, teljesen más formázást igényelnek, egy átlagos ipari péknek elsőre gyakran meggyűlik a baja az ilyen tészták formázásával.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38067686
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T20:26:36+01:00
2020-01-19T20:26:36+01:00
gogosb
http://blog.hu/user/460760
Ja ás ha van jó liszt akkor olyat hol vegyek?
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38067676
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T20:25:46+01:00
2020-01-19T20:25:46+01:00
gogosb
http://blog.hu/user/460760
Ez nagyon szép történet, de könyörgöm írja le, hogy otthon hogyan süssek kovászolt kenyeret, mert ha a pékek nem tudják akkor én honnan tudjam? Márpedig szeretnék sütni, de egyelőre nincs hozzá sütnivalóm. :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38067068
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T16:42:21+01:00
2020-01-19T16:42:21+01:00
hari
http://blog.hu/user/85083
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38066504" class="reply_nick_329536" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38066504 );">@Ormós Gabriella</a>: Nem a pékek adják meg, hanem az élelmiszer törvény. És a liszthez mérten megadott víz, nem a kenyér víztartalma, hanem a kovász hidratáltsága, ami azt jelenti, hogy frissítéskor az adott mennyiségű liszthez képest hány százalék vizet adunk hozzá. Pl. egy kovász, amit 100g liszttel és 80g vízzel frissítünk, 80%-os. 100% hidratálású lehet a teljes kiőrlésű kovász, ez már valóban pék függő. Bár az automata kenyérsütők korszakában egyre kevesebb az igazi pék.<br />
<br />
A szokásos értékek:<br />
<br />
Kenyerek, tésztafélék víztartalma:<br />
<br />
Fehérkenyér 38%<br />
Graham kenyér 31 %<br />
Zsemle, 1 db 17 %<br />
Száraztészta, 4 tojásos 7,6 %<br />
<br />
A kovászok hidratáltsága:<br />
<br />
Fehér kovász<br />
80-90% víz<br />
Teljes kiőrlésű kovász<br />
70% hideg víz<br />
Kemény fehér kovász <br />
45-50% langyos víz<br />
Édes kovász<br />
50% szobahőmérsékletű víz
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38066516
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T13:18:21+01:00
2020-01-19T13:18:21+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38055826" class="reply_nick_1065482" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38055826 );">@TDiána</a>: Ha összeesett, az a tészta nagy valószínűséggel túlkelt.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38066504
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-19T13:15:48+01:00
2020-01-19T13:15:48+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38064972" class="reply_nick_85083" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38064972 );">@hari</a>: :D A pékek minden összetevőt a liszthez mérten adnak meg. A 100% víztartalom tehát azt jelenti, hogy a tésztában ugyanannyi víz van, mint liszt.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38064972
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-18T20:51:37+01:00
2020-01-18T20:51:37+01:00
hari
http://blog.hu/user/85083
"100% víztartalmú kenyerek" ... ez meg hogy? :)
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38055826
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-15T21:34:46+01:00
2020-01-15T21:34:46+01:00
TDiána
http://blog.hu/user/1065482
Kedves Gabriella! Fél évig küzdöttem, de sajnos egyik receptből és kovászból sem lett élvezetes kenyér. Mind tömör és összeesős volt. Még a kenyérfesztiválon kaptuk Tőletek az első anyakovászt és a blog legegyszerűbb kenyere sem sikerült. Azt vettem észre, hogy a hűtőben szépen feljött 2 napi kelesztés után a tészta, de nem lehetett egyszer sem úgy áttenni a sütőlapra, hogy nem essen össze. Tudom, hogy mennyi minden számít a kenyérkészítésnél, a Kovásziskola című könyv is megvan, abból is próbáltam grammra-percre, de mind összeesik. Tudnál valamit javasolni? Előre is köszönöm.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38054242
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-15T14:30:53+01:00
2020-01-15T14:30:53+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38048634" class="reply_nick_756261" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38048634 );">@varnyuszabo</a>: Cöliákiásokon nem segít a kovász, ez tény. De számos olyan ember van, akik számára a glutén emésztése megterhelő, emésztési problémákkal küzdenek, bőrproblémáik vannak és a tapasztalat azt mutatja, hogy kovászos kenyér fogyasztása esetén ezek a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek. Ezért aztán megelőzési céllal is érdemes igazi kovászos kenyeret fogyasztani.
https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer/full_commentlist/1#c38052440
Válasz erre: Faljuk a kamukovászost
2020-01-14T22:38:27+01:00
2020-01-14T22:38:27+01:00
Ormós Gabriella
http://blog.hu/user/329536
<a href="https://kovaszlabor.blog.hu/2017/06/19/mitol_valtozna_meg_igazabol_a_kenyer?full_commentlist=1#c38022626" class="reply_nick_1493862" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 38022626 );">@explorer2468</a>: Az is megér egy misét.