Kovász Labor

Pihepuha lenmagos

2017. szeptember 11. - Ormós Gabriella

 Ebben a kenyérben észrevétlenül 108% vizet rejtettem el. Mégpedig a lenmag segítségével. Ez a magocska ugyanis nagy mennyiségű víz felvételére képes, kipróbáltam hát, mennyit bír.

img_0117.JPG

Hozzávalók:

Fehér kovász (80% hidratálású) 80g

Víz (szobahőmérsékletű) 235g

Pásztói kenyérliszt BL80 235g

Pásztói teljes kiőrlésű búzaliszt 100g

Lenmag 50g

Víz a lenmag áztatásához 150g (kezdőknek 50g)

Méz vagy világos melasz 20g

Árpamaláta 4g

Himalaya só 10g

 

Először is felforraltam 150g vizet és leforráztam vele 50g lenmagot, majd félretettem hűlni.

img_0079.JPG

2-3 óra elteltével már zselés masszát láttam viszont az edényben. (Azoknak, akik még nem mozognak otthonosan a lágy tészták kezelésében, a háromszoros mennyiség helyett az 50 lenmag-50 forróvíz kombót javaslom.)

fullsizeoutput_ab.jpeg

Ezután összekevertem a liszteket és 200g vizet (tehát nem a teljes vízmennyiséget) és egy órán át pihentettem (autolizáltam). Egy óra elteltével hozzáadtam a kovászt, a maradék vizet és a kihűlt, áztatott lenmagot, valamint a melaszt és a malátát, majd lassú fokozaton dagasztottam. Végül, amikor homogén masszává alakult, beletettem a sót és 8-10 percen át dagasztottam lassú fokozaton, majd 4-5 percig magas sebességen.

Amikor szép simára összeállt a tészta, a pultra borítottam és csapkodós technikával kicsit még dagasztottam rajta kézzel is. Ezután kiolajozott dobozba helyeztem és letakartam, az elkövetkezendő 3 órában pedig 45 percenként meghajtogattam.

3 óra elteltével a pultra borítottam, majd előformáztam. A formázásnál egy picit több lisztet kellett használnom, mert a lenmag újra és újra megtöri a tészta felületét és ott akarva akaratlanul ragadni kezd.

img_0096.JPG

15 percig pihentettem, majd veknire formáztam és szakajtóba helyeztem, és 7-8 órára a 7-8 fokos hűtőbe tettem. 

img_0098.JPG Reggel kivettem a hűtőből, majd sütőpapírra borítottam és a bemetszés után már ment is a 230 fokos sütőbe.

img_0108.JPG

30 percig sült 230 fokon, majd a maradék 20 percben 220 fokra csökkentettem a hőmérsékletet.

Isteni finom pihepuha kenyér lett belőle!

img_0120.JPG

fullsizeoutput_aa.jpeg

img_0142.JPG

Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2112822500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annes Bakery 2017.10.27. 14:21:39

Szia!
Árpa malátát hol tudok venni?
Köszönöm!

Anna
süti beállítások módosítása