Kellemesen savanykás az illata. Egyértelműen nem rossz vagy romlott. Ám bubik nem fejlődnek! Ja igen! Utolsó konkrét kérdésem, hogy a napocska sütheti az üveget amiben érlelném az anyakovászomat?
Kedves Gabriella! Bár régen volt aktív ez a bejegyzés, most segítségre volna szükségem az anyakovászom készítésében!
Az volna a kérdésem, hogy ha korábban már voltak benne buborékok, (az anyakovász kezdeményemben), de aztán nem, hogy nem jön fel, de már buborékok sem keletkeznek?! Mi lehet a hiba? Elsavasodhatott? Azt hogyan tudom le ellenőrizni? (Van pH vizsgáló papírom) És ha az!
Akkor a fent leírt kis maggal + több liszttel történő frisseítéssel meggyógyítható a kovász kezdeményem?! Ja és nem tudom folyamatosan a 25fok feletti hőmérsékletet biztosítani nekik. A sötétkovász felélesztéséhez is szükséges a 25fok? Vagy pont attól mehetett tönkre, hogy közel volt a kályhához? Ha igen abból ki lehet gyógyítani? Újra lehet aktiválni? Mi van akkor ha szárazabb bőrösödöttebb a teteje? Azt dobtjam el vagy keverjem bele frissítés előtt? Bocs, hogy ennyi kérdést zúdítottam rád!
Üdv, az lenne a kérdésem, hogy ha az anyakovászom a következő szerint készül:
25g kovász
50g BL80 kenyérliszt - 50%
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű búza – 25%
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű rozs – 25%
100g víz – 100%
akkor ezt hogyan frissítem? Hisz ez sima fehér is és tk is egyben. Elnézést ha buta kérdés, nagyon kezdő vagyok! Épp az első kovászom próbálom nevelni. :)
Szia. Megkérlek írd le a 80%-os kovászt. 200gr kovászhoz mennyi anya+víz+liszt kell. Bocsánat de amihez szoktam....kalács, kenyér, csiga...azokhoz grammra mérem és nem víz % számolással. Köszönöm szépen. Aki esetleg tud segíteni írjon.
Matematikusként nem értem, hogy miért kell mindig kidobni a kovász egy részét! Kis mennyiséggel ( egy evőkanál liszt és egy evőkanál víz) kezdve és naponta újabb egy evőkanál liszt, egy evőkanál víz hozzáadásával ugyanaz lesz a végső eredmény - garantálom, kipróbáltam.
Ez valami olyasmi tévhit mint a PET palack a menyétek távoltartására az autónktól...
@Ormós Gabriella: parszor en is probalkoztam ezekkel a zsomlekkel, eloszor kicsit neztem, hogy a tizenket zsomle nem fer ra egy hagyomanyos sutobe valo lemez tepsire. Ezt megemlithetted volna, lehet jart igy mas is, nem bantaskent, csak kesobb esett le, mikor ujra nezegettem itt a kepeket, hogy azok kicsit nagyobb tepsik lehetnek.
atszamoltam kilenc darab zsomlere, de biztos van mas oldal is erre, vagy akar egy excel tablazatban is konnyen meg lehet ezt csinalni, vagy felszorozni tobb tepsire valo mennyisegre, peldaul tizennyolc darabra. Ja, meg surubb kovaszt hasznalok, bar ez talan ne, sokat szamit, volt mikor raktam bele kenyerlisztet, mert nem volt eleg finom liszt, de ez a ketto ossze is adhato. Kabe 130 grammos darabokat formaztam belole:
@Cirfandlia: megkerestem, mert engem is erdekelt a merete: 15 x 9,4 x 7,4 centi. Valami hasonlot kaptam a kinaiban, mashol nem talaltam rovidebb format, csak 25 centi hosszuakat, az meg mar tul sok egy kisebb kenyerhez.
"This is a traditionally shaped non-stick, 1lb or 450g high-sided, double-coated bread tin using a non-stick coating (Whitford’s Skandia Xtreme in two coats, non PFOA). It has approximate dimensions of 150x94x74mm or 6x3¾x2¾", suitable for temperatures up to 230C.
This is a British-made product and suitable for dishwashing and freezing. Always dry thoroughly. Lightly oil with a vegetable oil before each use."
@husaj: semmit sem rontottal el, en sem tudtam annyira kikenni olajjal a sutoformat, hogy ne ragadjon bele a kenyer. Foleg, ha benne is kelt.
multkor lattam valami videoban, hogy a kiolajozott sutoformaba tesznek levagott sutopapirt. Csak annyi, hogy kivagsz egy akkorat amekkora a forma alja, majd ha az oldalara is vaghatsz, de ez el is hagyhato. Az olajtol raragad a formara, bar az oldalan begyurodhet, de ez nem is annyira lenyeges, mert lapos fakanallal vegig lehet nyomkodni a szelet.
meg vannak a mindenfele bevonat mentes formak, ezeket gondolom kiolajozva kicsit kisuthetik, csak ugt magaban, hogy a rasulo olaj kialakit egy csuszos feluletet. A pizzavashoz meg grillezos ontott vas dolgokhoz szoktak ezt javasolni.
Kedves Gabi!
Megnéznéd a receptben megadott só mennyiségét? Soknak találom, főleg a tengeri sós verziót. Sajnos, csak dagasztás után kezdtem el rajta gondolkodni. Sebaj, megesszük így is :)
Kedves Gabriella!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a fantasztikus bejgli receptet. Ez volt az első bejgli, amelyet kovásszal és ezzel a különleges töltelékkel készítettem. A dióhoz a baracklekvár és a mákhoz a szilvalekvár csodás párosítás. Soha ilyen jól nem sikerült, pedig büszke voltam eddig is a bejglijeimre. A testvérem tejérzékenysége miatt ki kellett hagynom a vajat és a tejet, így sima disznózsírral, illetve csapvízzel helyettesítettem. Fantasztikus lett!
Boldog Új Évet kívánok!
Már többször sütöttem. Legelőször a recept szerint aztán kicsit kedv szerint a lisztekkel. A kb 500gr BL55-öt hol kamuttal, hol tönkével, hol több teljes kiörlésűvel: rozzsal , búzával, tönkével. Minden formában kicsit ciabattára hajazó. Mi igy szeretjük.
nekem müködik, eleg elnezö a recept kelesi idö, hajatas stb a zsemle merete miatt nem akkora baj nem kel nagyot mint a kenyer. csalad jobban szerti mint a kenyeret 2 körben sütöm 2x6db 3 före.
+ a semmikellö BL 55 liszt is jo hozza. 10% teljes kiörlesü liszet vagy sötetebbet is keverek bele hogy megnyugtassam a szemem.
Kovász Labor
Utolsó kommentek:
LottiE 2025.04.20. 15:43:45
Bejegyzés: Fonott kalács kovásszal
Dagaddt 2024.10.21. 14:12:32
Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása
Dagaddt 2024.10.21. 14:02:00
Az volna a kérdésem, hogy ha korábban már voltak benne buborékok, (az anyakovász kezdeményemben), de aztán nem, hogy nem jön fel, de már buborékok sem keletkeznek?! Mi lehet a hiba? Elsavasodhatott? Azt hogyan tudom le ellenőrizni? (Van pH vizsgáló papírom) És ha az!
Akkor a fent leírt kis maggal + több liszttel történő frisseítéssel meggyógyítható a kovász kezdeményem?! Ja és nem tudom folyamatosan a 25fok feletti hőmérsékletet biztosítani nekik. A sötétkovász felélesztéséhez is szükséges a 25fok? Vagy pont attól mehetett tönkre, hogy közel volt a kályhához? Ha igen abból ki lehet gyógyítani? Újra lehet aktiválni? Mi van akkor ha szárazabb bőrösödöttebb a teteje? Azt dobtjam el vagy keverjem bele frissítés előtt? Bocs, hogy ennyi kérdést zúdítottam rád!
Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása
mnoni0822 2023.10.27. 06:26:38
25g kovász
50g BL80 kenyérliszt - 50%
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű búza – 25%
25g frissen őrölt teljes kiőrlésű rozs – 25%
100g víz – 100%
akkor ezt hogyan frissítem? Hisz ez sima fehér is és tk is egyben. Elnézést ha buta kérdés, nagyon kezdő vagyok! Épp az első kovászom próbálom nevelni. :)
Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása
Gabriella Boldog 2023.10.21. 15:49:46
Bejegyzés: Békebeli vajaskifli
Gij 2023.04.18. 11:22:46
Ez valami olyasmi tévhit mint a PET palack a menyétek távoltartására az autónktól...
Bejegyzés: Így neveld a kovászodat!
Ormós Gabriella 2022.12.07. 12:57:57
Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása
Szes80 2022.12.07. 02:02:14
Kérdésem lenne az anyakovászt milyen hőmérsékleten kell tárolni a hűtőben?
Köszönöm: Zsolt
Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása
Ruslan 2022.09.21. 13:12:35
Bejegyzés: Francia parasztkenyér (Miche)
blash 2022.03.27. 15:13:45
atszamoltam kilenc darab zsomlere, de biztos van mas oldal is erre, vagy akar egy excel tablazatban is konnyen meg lehet ezt csinalni, vagy felszorozni tobb tepsire valo mennyisegre, peldaul tizennyolc darabra. Ja, meg surubb kovaszt hasznalok, bar ez talan ne, sokat szamit, volt mikor raktam bele kenyerlisztet, mert nem volt eleg finom liszt, de ez a ketto ossze is adhato. Kabe 130 grammos darabokat formaztam belole:
fgbc.dk/2a67
- 11 g so (2%)
- 4 g cukor (0,7%)
- 410 g viz (71,6%)
- 420 g liszt bl-55 (73,3%)
- 127 g kenyerliszt bl-80 (22,2%)
- 26 g teljes kiorlesu buzaliszt (4,6%)
- 112 g kovasz 50% vizzel (50% hidrataltsag) (19,6%)
Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
blash 2022.03.27. 15:01:42
"This is a traditionally shaped non-stick, 1lb or 450g high-sided, double-coated bread tin using a non-stick coating (Whitford’s Skandia Xtreme in two coats, non PFOA). It has approximate dimensions of 150x94x74mm or 6x3¾x2¾", suitable for temperatures up to 230C.
This is a British-made product and suitable for dishwashing and freezing. Always dry thoroughly. Lightly oil with a vegetable oil before each use."
www.bakerybits.co.uk/traditional-1lb-or-450g-loaf-tin-non-stick
Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
blash 2022.03.27. 14:54:08
The Ultimate Russian Borodinsky Dark Rye Bread - Making A Soviet Classic Better
youtu.be/2aTaG_I1ny0?t=263
Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
blash 2022.03.27. 14:51:09
multkor lattam valami videoban, hogy a kiolajozott sutoformaba tesznek levagott sutopapirt. Csak annyi, hogy kivagsz egy akkorat amekkora a forma alja, majd ha az oldalara is vaghatsz, de ez el is hagyhato. Az olajtol raragad a formara, bar az oldalan begyurodhet, de ez nem is annyira lenyeges, mert lapos fakanallal vegig lehet nyomkodni a szelet.
meg vannak a mindenfele bevonat mentes formak, ezeket gondolom kiolajozva kicsit kisuthetik, csak ugt magaban, hogy a rasulo olaj kialakit egy csuszos feluletet. A pizzavashoz meg grillezos ontott vas dolgokhoz szoktak ezt javasolni.
Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly
Ormós Gabriella 2022.03.26. 23:29:43
Bejegyzés: Hot cross buns
Brigitta Magyar 2022.03.17. 12:21:42
Megnéznéd a receptben megadott só mennyiségét? Soknak találom, főleg a tengeri sós verziót. Sajnos, csak dagasztás után kezdtem el rajta gondolkodni. Sebaj, megesszük így is :)
Bejegyzés: Hot cross buns
Ormós Gabriella 2021.12.28. 20:11:46
Bejegyzés: Bejglit is kovásszal
sipikriszti1 2021.12.28. 09:59:20
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a fantasztikus bejgli receptet. Ez volt az első bejgli, amelyet kovásszal és ezzel a különleges töltelékkel készítettem. A dióhoz a baracklekvár és a mákhoz a szilvalekvár csodás párosítás. Soha ilyen jól nem sikerült, pedig büszke voltam eddig is a bejglijeimre. A testvérem tejérzékenysége miatt ki kellett hagynom a vajat és a tejet, így sima disznózsírral, illetve csapvízzel helyettesítettem. Fantasztikus lett!
Boldog Új Évet kívánok!
Bejegyzés: Bejglit is kovásszal
Ormós Gabriella 2021.10.24. 20:02:02
Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
valide 2021.10.24. 09:38:52
Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal
bender rodriguez 2021.05.17. 16:31:45
+ a semmikellö BL 55 liszt is jo hozza. 10% teljes kiörlesü liszet vagy sötetebbet is keverek bele hogy megnyugtassam a szemem.
Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal