Kovász Labor

Utolsó kommentek:

mnoni0822 2023.10.27. 06:26:38

Üdv, az lenne a kérdésem, hogy ha az anyakovászom a következő szerint készül:
25g kovász

50g BL80 kenyérliszt - 50%

25g frissen őrölt teljes kiőrlésű búza – 25%

25g frissen őrölt teljes kiőrlésű rozs – 25%

100g víz – 100%

akkor ezt hogyan frissítem? Hisz ez sima fehér is és tk is egyben. Elnézést ha buta kérdés, nagyon kezdő vagyok! Épp az első kovászom próbálom nevelni. :)

Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása

Gabriella Boldog 2023.10.21. 15:49:46

Szia. Megkérlek írd le a 80%-os kovászt. 200gr kovászhoz mennyi anya+víz+liszt kell. Bocsánat de amihez szoktam....kalács, kenyér, csiga...azokhoz grammra mérem és nem víz % számolással. Köszönöm szépen. Aki esetleg tud segíteni írjon.

Bejegyzés: Békebeli vajaskifli

Gij 2023.04.18. 11:22:46

Matematikusként nem értem, hogy miért kell mindig kidobni a kovász egy részét! Kis mennyiséggel ( egy evőkanál liszt és egy evőkanál víz) kezdve és naponta újabb egy evőkanál liszt, egy evőkanál víz hozzáadásával ugyanaz lesz a végső eredmény - garantálom, kipróbáltam.
Ez valami olyasmi tévhit mint a PET palack a menyétek távoltartására az autónktól...

Bejegyzés: Így neveld a kovászodat!

Ormós Gabriella 2022.12.07. 12:57:57

@Szes80: Kedves Zsolt, normál háztartási hűtőben, 5-6 fokon kiválóan megvan. Használat előtt frissítsd legalább 2-3 alkalommal. Ha gyakrabban sütsz (heti 2-3 alkalom) kis magról frissítve (20-25%) remekül érzi magát 18 fokon is,

Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása

Szes80 2022.12.07. 02:02:14

Kedves Gabi!
Kérdésem lenne az anyakovászt milyen hőmérsékleten kell tárolni a hűtőben?

Köszönöm: Zsolt

Bejegyzés: Az anyakovász frissítése és tárolása

Ruslan 2022.09.21. 13:12:35

Köszönöm a receptet, ma készítem el hatodjára. Jó kis kenyér lesz belőle.

Bejegyzés: Francia parasztkenyér (Miche)

blash 2022.03.27. 15:13:45

@Ormós Gabriella: parszor en is probalkoztam ezekkel a zsomlekkel, eloszor kicsit neztem, hogy a tizenket zsomle nem fer ra egy hagyomanyos sutobe valo lemez tepsire. Ezt megemlithetted volna, lehet jart igy mas is, nem bantaskent, csak kesobb esett le, mikor ujra nezegettem itt a kepeket, hogy azok kicsit nagyobb tepsik lehetnek.

atszamoltam kilenc darab zsomlere, de biztos van mas oldal is erre, vagy akar egy excel tablazatban is konnyen meg lehet ezt csinalni, vagy felszorozni tobb tepsire valo mennyisegre, peldaul tizennyolc darabra. Ja, meg surubb kovaszt hasznalok, bar ez talan ne, sokat szamit, volt mikor raktam bele kenyerlisztet, mert nem volt eleg finom liszt, de ez a ketto ossze is adhato. Kabe 130 grammos darabokat formaztam belole:

fgbc.dk/2a67

- 11 g so (2%)

- 4 g cukor (0,7%)

- 410 g viz (71,6%)

- 420 g liszt bl-55 (73,3%)

- 127 g kenyerliszt bl-80 (22,2%)

- 26 g teljes kiorlesu buzaliszt (4,6%)

- 112 g kovasz 50% vizzel (50% hidrataltsag) (19,6%)

Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal

blash 2022.03.27. 15:01:42

@Cirfandlia: megkerestem, mert engem is erdekelt a merete: 15 x 9,4 x 7,4 centi. Valami hasonlot kaptam a kinaiban, mashol nem talaltam rovidebb format, csak 25 centi hosszuakat, az meg mar tul sok egy kisebb kenyerhez.

"This is a traditionally shaped non-stick, 1lb or 450g high-sided, double-coated bread tin using a non-stick coating (Whitford’s Skandia Xtreme in two coats, non PFOA). It has approximate dimensions of 150x94x74mm or 6x3¾x2¾", suitable for temperatures up to 230C.

This is a British-made product and suitable for dishwashing and freezing. Always dry thoroughly. Lightly oil with a vegetable oil before each use."

www.bakerybits.co.uk/traditional-1lb-or-450g-loaf-tin-non-stick

Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly

blash 2022.03.27. 14:54:08

@husaj: ebben a videoban jol latni ez a sutopapirral belelest, 4:20-tol:

The Ultimate Russian Borodinsky Dark Rye Bread - Making A Soviet Classic Better

youtu.be/2aTaG_I1ny0?t=263

Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly

blash 2022.03.27. 14:51:09

@husaj: semmit sem rontottal el, en sem tudtam annyira kikenni olajjal a sutoformat, hogy ne ragadjon bele a kenyer. Foleg, ha benne is kelt.

multkor lattam valami videoban, hogy a kiolajozott sutoformaba tesznek levagott sutopapirt. Csak annyi, hogy kivagsz egy akkorat amekkora a forma alja, majd ha az oldalara is vaghatsz, de ez el is hagyhato. Az olajtol raragad a formara, bar az oldalan begyurodhet, de ez nem is annyira lenyeges, mert lapos fakanallal vegig lehet nyomkodni a szelet.

meg vannak a mindenfele bevonat mentes formak, ezeket gondolom kiolajozva kicsit kisuthetik, csak ugt magaban, hogy a rasulo olaj kialakit egy csuszos feluletet. A pizzavashoz meg grillezos ontott vas dolgokhoz szoktak ezt javasolni.

Bejegyzés: Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly

Ormós Gabriella 2022.03.26. 23:29:43

@Brigitta Magyar: KÖszi, a tengeri valóban el lett írva, visszavettem 12-re.

Bejegyzés: Hot cross buns

Brigitta Magyar 2022.03.17. 12:21:42

Kedves Gabi!
Megnéznéd a receptben megadott só mennyiségét? Soknak találom, főleg a tengeri sós verziót. Sajnos, csak dagasztás után kezdtem el rajta gondolkodni. Sebaj, megesszük így is :)

Bejegyzés: Hot cross buns

Ormós Gabriella 2021.12.28. 20:11:46

@sipikriszti1: Gratulálok, nagyon örülök a sikerednek! :) Köszönöm a visszajelzést! :)

Bejegyzés: Bejglit is kovásszal

sipikriszti1 2021.12.28. 09:59:20

Kedves Gabriella!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a fantasztikus bejgli receptet. Ez volt az első bejgli, amelyet kovásszal és ezzel a különleges töltelékkel készítettem. A dióhoz a baracklekvár és a mákhoz a szilvalekvár csodás párosítás. Soha ilyen jól nem sikerült, pedig büszke voltam eddig is a bejglijeimre. A testvérem tejérzékenysége miatt ki kellett hagynom a vajat és a tejet, így sima disznózsírral, illetve csapvízzel helyettesítettem. Fantasztikus lett!
Boldog Új Évet kívánok!

Bejegyzés: Bejglit is kovásszal

valide 2021.10.24. 09:38:52

Már többször sütöttem. Legelőször a recept szerint aztán kicsit kedv szerint a lisztekkel. A kb 500gr BL55-öt hol kamuttal, hol tönkével, hol több teljes kiörlésűvel: rozzsal , búzával, tönkével. Minden formában kicsit ciabattára hajazó. Mi igy szeretjük.

Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal

bender rodriguez 2021.05.17. 16:31:45

nekem müködik, eleg elnezö a recept kelesi idö, hajatas stb a zsemle merete miatt nem akkora baj nem kel nagyot mint a kenyer. csalad jobban szerti mint a kenyeret 2 körben sütöm 2x6db 3 före.
+ a semmikellö BL 55 liszt is jo hozza. 10% teljes kiörlesü liszet vagy sötetebbet is keverek bele hogy megnyugtassam a szemem.

Bejegyzés: Egyszerű vizes zsömle kovásszal

Justine Case 2021.05.05. 11:38:11

Köszönöm! (Feltételezem, hogy a vizet azért kinyomkodom belőle, amennyire csak lehet...)

Bejegyzés: Rubintkenyér

Justine Case 2021.04.26. 17:24:17

Kedves Gabriella, cukorbeteg lévén az aszalt vörösáfonya "nem pálya" esetleg liofilizált, újranedvesített áfonya is megfelelő? (Csak a víz miatt kérdezem...)

Bejegyzés: Rubintkenyér
süti beállítások módosítása