Kovász Labor

Meglepően finom, teljes kiőrlésű tönköly

2018. október 30. - Ormós Gabriella

Nem tudom, ki hogy van vele, egy ideig komoly fenntartásaim voltak a tönkölykenyerekkel szemben. Akkor kezdődött, amikor a 90-e években anyám meghirdette otthon a reformtáplálkozást, és tönkölykenyér néven hetekig száraz féltéglákat hozott haza, mondván, táplálkozzunk egészségesen. Az egészséges, új élet részeként kb. fél centi vajat margarint kellett a kenyérre kenni, hogy egyáltalán lecsússzon a torkunkon, majd utána pár deci vízzel öblítettük le, hogy a morzsáktól meg ne fulladjunk. Mondanom sem kell, viszonylag hamar felhagytunk ezzel a vonallal és én a kenyérsütéseimből is hosszú időre kiiktattam a tönkölyt. 

Szerencsére azonban ez a korszak már véget ért és mostanában ismét van a családi asztalon teljes kiőrlésű tönkölykenyér, olyan, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni. 
img_1005.jpg

Mielőtt azonban nekifutnánk a receptnek, egy fontos tudnivaló a tönkölyről. Lényegesen (kb. 10%-kal) kevesebb vizet vesz fel, mint a hagyományos búza, és ha elértük a maximális vízfelvevő pontot, ott bizony könnyen átfordul, és attól kezdve terül mint a nyavalya. Nincs átmenet, hogy kicsit terül, terülget, majdnem terül, hanem terül és kész. Nem kicsit, nagyon. Ezt általában akkor tudjuk biztosan, amikor előformázzuk a már készre dagasztott és órákig pihentetett tésztát, és a kerek forma viszonylag gyorsan koronggá változik. Ekkor két lehetőségünk van: 1. Tudomásul vesszük, hogy ma egy diszkoszt fogunk sütni és megtanulunk élni ezzel a tudattal. Lapos lesz, de finom. 2. Utolsó pillanatban előkapunk egy sütőformát, kiolajozzuk és beletesszük a tésztát, így korong helyett tégla lesz reggelire. 

Nos, a fentiek ismeretében, jöjjön most a recept a kedvenc teljes kiőrlésű tönkölykenyeremhez.

Hozzávalók - 1db 500g-os formakenyérhez:

Kochstückhöz:

25g teljes kiőrlésű tönköly liszt

50g forró víz

Továbbiak:

Fehér búzakovász (80% hidratáltság) 80g

Teljes kiőrlésű tönköly liszt 230g

Joghurt 20g

Víz 140g

Himalaya só 8g

Mivel a tönköly kevés vizet vesz fel, mindig lesz egy kis szárazkás érzete. Hacsak nem találunk erre megoldást. A megoldás egyik kulcsa az ún. kochstück, azaz a teljes kiőrlésű tönkölyliszt egy részét leforrázzuk kétszer annyi vízzel, összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Egy édeskés, kásaszerű pépet kapunk, amely által észrevétlenül plusz nedvesség kerül majd a tésztába dagasztáskor és ezzel a kenyerünk bélzete puhább lesz valamint a veknink hosszabb ideig eláll.img_0080_2.jpg

Először tehát elkészítjük a kochstücköt és félretesszük hűlni. (Előző nap is el lehet készíteni, a hűtőben gond nélkül kivárja a másnapot.) 

Eközben összekeverjük a lisztet és a vizet és 45 percig pihentetjük (autolizáljuk). Utána dagasztjuk hozzá a kovászt, a kochstücköt a joghurtot, majd a legvégén a sót. A tésztát szépen kidagasztjuk, míg el nem válik az edény falától és szép feszes nem lesz.

img_2420_1.jpg

 Ezután kiolajozott tálba tesszük és 2,5-3 órán keresztül pihentetjük szobahőmérsékleten, közben 45 percenként egyszer meghajtjuk. A pihentetési idő elteltével szép kerekre formázzuk, majd ismét pihentetjük 15 percet.img_0991.jpg

Végül csinos veknit formázunk belőle és zárással lefelé kiolajozott sütőformába helyezzük. Ebben kelesztjük és ebben is sütjük majd. Keleszthetjük szakajtóban és süthetjük forma nélkül is, ahhoz azonban a vízből vegyünk vissza kicsit (kb. 20g-ot), mert egyébként nagyon terül, nem tartja meg magát forma nélkül.

img_0998.jpg

21-22 fokon 2-2,5 óra alatt szépen megkel. Ha hűtőben kelesztjük, 7-8 fokon 7-8 óra alatt érjük el ugyanezt az eredményt. A tetejét kicsit belisztezzük, szép bemetszés ejtünk rajta, majd a sütőbe helyezzük.

img_0999.jpg

230 fokon sütjük 10 percig, majd további 27-30 percig 215 fokon. Én az utolsó 5 percre ki szoktam venni a formából és úgy sütöm kövön, acélon vagy tepsin a végét. A sütőből kivéve kiborítjuk a formából és rácson teljesen kihűtjük.

img_1047.jpg

Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5013749100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2018.10.31. 11:35:27

Gabi, mekkora méretű ez a sütőforma?

Ormós Gabriella 2018.10.31. 16:45:44

@Cirfandlia: Szia, ez 450g a Bakerybits-en vettem. Nagyon jó méretű darab, szeretem!

Gál Péter F. · http://ordoglakat.blog.hu/ 2018.11.08. 11:39:25

Kipróbáltam.

Számomra egyáltalán nem meglepő, de tényleg nagyon finom és könnyű. Nem meglepő, mert amiket innen sütöttem, azok mind működnek és finomak!

Köszi Gabi!

Márta Somogyi 2018.11.18. 21:09:04

Kedves Gabriella! A fehér búzakovász, hogy készül?

honthyhanna 2018.11.19. 12:32:35

Kedves Gabi! Érdeklődnék, hogy a tönkölyt kell-e, érdemes-e gőzölni az elején vagy ezt nem szükséges?
Ha nem, vajon miért nem?

Ormós Gabriella 2018.11.26. 11:01:17

@honthyhanna: Minden kenyeret érdemes gőzös légtérben sütni az első 15-20 percben. A gőzzel telített légtérben a tészta később kérgesedik, így jobban meg tud emelkedni és szépen ki tud nyílni. Utána azonban ki kell engedni a gőzt, hogy szépen átsüljön és megkérgesedjen.

honthyhanna 2018.11.27. 10:04:48

@Ormós Gabriella: Köszönöm szépen! Szoktam gőzölni a kenyereket, csak mivel itt nem volt külön kiemelve, elgondolkodtam rajta! És tényleg nagyon finom!

Erzsebet Croitoru 2019.02.06. 14:08:34

Lehet készíteni teljeskiőrlésű tönkölykovásszal ? Valamit kellene változtatni a recepten ebben az esetben ?

Ormós Gabriella 2019.02.10. 21:16:36

@Erzsebet Croitoru: Persze lehet. Kicsit talán még jobban fog terülni, szóval óvatosabban vele.

Ecsedi Zsolt 2019.09.07. 13:40:15

Szua!
Próbáltam. Nem lett ilyen laza, mint a képen. Mit jelent az, hogy egyszer meghajtjuk?

husaj 2019.11.24. 23:39:22

Szia!

Nagyon jó lett, de az olajozás ellenére beleragadt a tepsibe...
Mit ronthattam el?

blash 2022.03.27. 14:51:09

@husaj: semmit sem rontottal el, en sem tudtam annyira kikenni olajjal a sutoformat, hogy ne ragadjon bele a kenyer. Foleg, ha benne is kelt.

multkor lattam valami videoban, hogy a kiolajozott sutoformaba tesznek levagott sutopapirt. Csak annyi, hogy kivagsz egy akkorat amekkora a forma alja, majd ha az oldalara is vaghatsz, de ez el is hagyhato. Az olajtol raragad a formara, bar az oldalan begyurodhet, de ez nem is annyira lenyeges, mert lapos fakanallal vegig lehet nyomkodni a szelet.

meg vannak a mindenfele bevonat mentes formak, ezeket gondolom kiolajozva kicsit kisuthetik, csak ugt magaban, hogy a rasulo olaj kialakit egy csuszos feluletet. A pizzavashoz meg grillezos ontott vas dolgokhoz szoktak ezt javasolni.

blash 2022.03.27. 14:54:08

@husaj: ebben a videoban jol latni ez a sutopapirral belelest, 4:20-tol:

The Ultimate Russian Borodinsky Dark Rye Bread - Making A Soviet Classic Better

youtu.be/2aTaG_I1ny0?t=263

blash 2022.03.27. 15:01:42

@Cirfandlia: megkerestem, mert engem is erdekelt a merete: 15 x 9,4 x 7,4 centi. Valami hasonlot kaptam a kinaiban, mashol nem talaltam rovidebb format, csak 25 centi hosszuakat, az meg mar tul sok egy kisebb kenyerhez.

"This is a traditionally shaped non-stick, 1lb or 450g high-sided, double-coated bread tin using a non-stick coating (Whitford’s Skandia Xtreme in two coats, non PFOA). It has approximate dimensions of 150x94x74mm or 6x3¾x2¾", suitable for temperatures up to 230C.

This is a British-made product and suitable for dishwashing and freezing. Always dry thoroughly. Lightly oil with a vegetable oil before each use."

www.bakerybits.co.uk/traditional-1lb-or-450g-loaf-tin-non-stick
süti beállítások módosítása