Kovász Labor

Egyszerű vizes zsömle kovásszal

2020. április 18. - Ormós Gabriella

Bevallom őszintén, nálam a zsömle egyfajta back-up termék, sütök egy adaggal, bedobom a mélyhűtőbe és időről időre előveszek belőle annyit, amennyi szükséges. Szépen ropogósra sütöm és máris friss péksüti van a reggelihez. Egy ilyen egyszerű zsömle elkészítését találjátok ebben a posztban.

img_1990.jpg

Hozzávalók (12 db 100g-os zsömléhez):

Fehér búzakovász (80% hidratáltságú) 150g

Víz 520g

BL55 finomliszt 730g

Teljes kiőrlésű búzaliszt (ha nincs, lehet ez is BL55) 35g

Cukor 5g

Tengeri só 15g

A zsömletészta elkészítése a kovászos kenyéréhez hasonló folyamat, tehát első körben a liszteket és a vizet összekeverjük, majd kb. 1 órát állni hagyjuk. Tőlem már megszokhattátok, hogy minden receptem tartalmaz egy kis teljes kiőrlésű lisztet, mert szerintem nagyon jó ízt, karaktert ad az a pici teljes kiőrlésű gabona, de ha épp nincs kéznél, cserélhető az is finomlisztre.  A fenti pihentetés, ún. autolízis után adjuk hozzá a kovászt és a cukrot, végül pedig a sót, a tésztát pedig kidagasztjuk, míg szép sima nem lesz és el nem válik az edény falától. Ezután egy kiolajozott, műanyag, párhuzamos falú, fedeles dobozba helyezzük, megjelöljük a doboz oldalán a tészta szintjét és szobahőmérsékleten kb. 3 órát pihentetjük, közben pedig óránként egyszer meghajtjuk. Ezután kb. 6 fokos hűtőbe helyezzük dobozostul, ahol ezzel a kovászmennyiséggel akár 12-20 órát is kényelmesen kibír. Ez idő alatt a térfogata nagyjából 80%-ot emelkedik majd. A hűtőzést akár ki is lehet hagyni, akkor szobahőmérsékleten kell elérni a 80% térfogat növekedést, és akkor lehet formázni.

A hűtőből kivéve a tésztát finoman lisztezett felületre borítjuk és 120g-os darabokra osztjuk. A tésztadarabokat egyenként felgömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és letakarjuk egy nagyobb nejlonnal, hogy ne száradjon ki. Kicsit be is lisztezhetjük a zsömlék tetejét, hogy a nejlon ne ragadjon rá. 

img_1969.jpg

A kelesztési idő függ a hőmérséklettől, így lehet akár 2-3 óra is, mindenesetre addig kell pihentetni a tésztát, míg a térfogata meg nem duplázza magát. Az ujjpróba is jól működik, azaz kicsit lisztezzük be a tészta felületét és az ujjunk begyével nyomjuk meg. Ha az ujjunk nyoma ottmarad, akkor a zsömle készen áll a sütésre.

img_1972.jpg

Ekkor én egy picit meg szoktam hinteni a tetejét liszttel, épp csak mintha porcukroznám, hogy könnyebben tudjam bemetszeni a tetejét. 

img_1977.jpg

Pengével vagy vetőkéssel egy hirtelen mozdulattal bemetsszük a bucikat, kis mintát vágunk bele, hogy jól ki tudjon nyílni.

img_1976.jpg

A sütőt mindeközben előmelegítjük 230 fokra. A megkelt és bemetszett zsömiket a tepsivel együtt becsúsztatjuk a sütőbe, majd rágőzölünk és ezen a hőmérsékleten 25 percig sütjük. 

img_1993_1.jpg

Ha nagyobb mennyiséget sütünk és egy részét fagyasztani szeretnénk, kihűlés után tegyük egy zacskóba és helyezzük a mélyhűtőbe. Felhasználáskor melegítsük fel a sütőt 230 fokra, majd 6 percre tegyük a zsömlét a forró sütőbe. Amikor kivettük, csavarjuk egy konyharuhába és tartsuk még ott 10 percig. Ezután pedig jóízűen fogyasszuk el reggelire! :)

Receptjeim és leírásaim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5415622342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TDiána 2020.11.21. 23:56:05

Kedves Gabi!
Szeretnék sütni ilyen szép zsömiket, de itthon nincs pont BL55. Van BL80, kamut, tönköly, királybúza, rozs.. A kamutot és a királybúzát nem használom önállóan, csak keverve más lisztekkel. Jó lesz ezekből is, vagy zsömit csak szigorúan 55-el?
Kenyereket sütök és vettem egy fedeles jénait a bulkhoz. Olvastam valahol, hogy ebben is lehetne sütni a kenyeret, de nem tudom, hogy elő kell-e melegíteni, kell-e bele sütőpapír, nem-e fog szétrobbanni, stb.
Válaszaid előre is köszönöm.

Ormós Gabriella 2020.11.22. 13:06:59

@TDiána: Figyelmedbe ajánlom a Laborka - KovászLabor Alapozó csoportot, amit kimondottan az ilyen kérdések megválaszolására hoztunk létre: www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo/?multi_permalinks=1023563894824501&notif_id=1606034454914034&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Kozonithy 2021.01.10. 20:00:23

Köszönöm szépen a receptet! Fél év kihagyás után újra kezdtem a sütést kovásszal. Ez volt az első recept, amit elkészítettem. Nagyon finom lett. Amit módosítottam rajta, hogy 104 gramm teljes kiőrlésű lisztet tettem bele.

bender rodriguez 2021.05.17. 16:31:45

nekem müködik, eleg elnezö a recept kelesi idö, hajatas stb a zsemle merete miatt nem akkora baj nem kel nagyot mint a kenyer. csalad jobban szerti mint a kenyeret 2 körben sütöm 2x6db 3 före.
+ a semmikellö BL 55 liszt is jo hozza. 10% teljes kiörlesü liszet vagy sötetebbet is keverek bele hogy megnyugtassam a szemem.

valide 2021.10.24. 09:38:52

Már többször sütöttem. Legelőször a recept szerint aztán kicsit kedv szerint a lisztekkel. A kb 500gr BL55-öt hol kamuttal, hol tönkével, hol több teljes kiörlésűvel: rozzsal , búzával, tönkével. Minden formában kicsit ciabattára hajazó. Mi igy szeretjük.

blash 2022.03.27. 15:13:45

@Ormós Gabriella: parszor en is probalkoztam ezekkel a zsomlekkel, eloszor kicsit neztem, hogy a tizenket zsomle nem fer ra egy hagyomanyos sutobe valo lemez tepsire. Ezt megemlithetted volna, lehet jart igy mas is, nem bantaskent, csak kesobb esett le, mikor ujra nezegettem itt a kepeket, hogy azok kicsit nagyobb tepsik lehetnek.

atszamoltam kilenc darab zsomlere, de biztos van mas oldal is erre, vagy akar egy excel tablazatban is konnyen meg lehet ezt csinalni, vagy felszorozni tobb tepsire valo mennyisegre, peldaul tizennyolc darabra. Ja, meg surubb kovaszt hasznalok, bar ez talan ne, sokat szamit, volt mikor raktam bele kenyerlisztet, mert nem volt eleg finom liszt, de ez a ketto ossze is adhato. Kabe 130 grammos darabokat formaztam belole:

fgbc.dk/2a67

- 11 g so (2%)

- 4 g cukor (0,7%)

- 410 g viz (71,6%)

- 420 g liszt bl-55 (73,3%)

- 127 g kenyerliszt bl-80 (22,2%)

- 26 g teljes kiorlesu buzaliszt (4,6%)

- 112 g kovasz 50% vizzel (50% hidrataltsag) (19,6%)
süti beállítások módosítása