Számos nyugati országban ez a kis édes, mazsolás, gazdagon fűszerezett "bukta", az ún. Hot Cross Bun szimbolizálja a Nagyböjt végét. A kereszt motívum Jézus keresztre feszítését, a fűszerek kavalkádja pedig a balzsamok illatát idézi. Egyenként celofánba csomagoltam ma őket, ezt kapták a locsolók.
Hozzávalók 12 db 125g-os buktához:
- Madre (50% hidratáltság) 220g
- Hideg tej 240g
- Pásztói finomliszt BL55 640g
- Cukor 115g
- Tojás 2db
- Tojássárgája 2db
- Szobahőmérsékletű vaj 100g
- Reszelt citromhéj 10g
- Reszelt narancshéj 10g
- Frissen facsart narancslé 10G
- Őrölt fahéj 2g (1 mokkáskanálnyi)
- Őrölt kardamom 2g
- Őrölt szegfűszeg 2g
- Őrölt gyömbér 2g
- Rumba áztatott mazsola 120g (kb. 70g a mazsola tömege áztatás előtt)
- Himalája só 14g (vagy tengeri só 12g)
A kereszt mintához:
- Pásztói finomliszt BL55 100g
- Víz 100g
A cukormázhoz:
- Forrásban lévő víz 150g
- Cukor 95g
Elkészítés:
A kovászt elkeverjük a hideg tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, a fűszereket, a citrom- és narancshéjat valamint a narancslevet és összedagasztjuk.
Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához.
Szép sima, puha tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.
Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad. Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este e tésztát és reggel már formázhatjuk. De akár a hűtőben, akár szobahőmérsékleten kelesztjük, formázás előtt mindenképpen érdemes egy órára a hűtőbe tenni a tésztát, hogy dermedten könnyebben formázhassuk.
A tésztát kiborítjuk a pultra, 12 db egyenlő részre osztjuk és felgömbölyítjük őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a buktákat szépen egyenletesen elrendezzük benne, lehetőleg közel egymáshoz, de úgy, hogy még ne érjenek össze.
Egy nejlonnal letakarva kelni hagyjuk, míg másfél-kétszeresére nem növekszik. Ekkor alaposan megkenjük tojással a tetejét és megvárjuk míg megszárad.
Eközben elkészítjük a tésztát a díszítéshez. Összekeverjük a vizet és a lisztet és beletöltjük egy habzsákba vagy egy nejlonzacskóba, aminek kicsit levágjuk a csücskét, hogy egy kb. 7-8mm vastag vonalat tudjuk vele húzni.
Ha a tojás megszáradt a buktákon, nekiállhatunk a rajzolásnak. A tepsit a sütőbe helyezzük és 190 fokon 30- percig sütjük gőz nélküli sütőben.
Miközben a tészta sül, elkészítjük a cukormázat. Felforraljuk a vizet és beleöntjük a cukrot, majd addig keverjük, míg az teljesen fel nem oldódik benne. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal megkenjük a tetejét a cukormázzal, ecsettel, szép gazdagon, ez megvédi a kiszáradástól, amellett, hogy a tészta nagyon szép fényes lesz.
Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.