Saját bevallása szerint Nádházi István maga is meglepődött a sikeren. Bár apait-anyait beleadott a versenytermékekbe, már azt is komoly eredményként könyvelte el, hogy döntőbe került Nagy-Britannia legnagyobb kenyeres megmérettetésén. Aztán kedden eljött az eredményhirdetés napja és kétszer is az M’s Bakeryt hirdették ki győztesként.
István családi péksége a Real Bread Campaign által támogatott kategória első díját kovászos francia parasztkenyerével (French style country bread) hozta el, amire pedig végképp nem számított: az összetett kategóriát is ők nyerték. Az elismerés értékét tovább emeli, hogy nem csak kézműves termékeket zsűriztek, hanem voltak ipari kategóriák is, tehát a teljes piac képviseltette magát a versenyen.
A World Bread Award immár 6. alkalommal került megrendezésre. Összesen 17 kategóriában lehetett nevezni (15 profiknak és 2 házipékeknek), az egyes kategóriák kenyereit pedig 90 neves pékből, séfből és gasztronómiai szakemberből álló, kategóriánként 3-4 fős zsűri értékelte.
A verseny méretét talán ez a kép szemlélteti legjobban...
Az M's Bakery négy kategóriában indult:
Brook Food Sourdough: Sörös kovászos kenyér
Specality Sweet: Brioche étcsokival és rumban áztatott aszalt szilvával
Speciality Savoury: Medvehagymás szárított paradicsomos kovászos nigela maggal
Real Bread Campaign: Francia parasztkenyér bio kövön őrölt lisztekkel
Az összetett kategória eredményhirdetése során kiemelték, hogy kenyereik minden kategóriában kiegyensúlyozottan teljesítettek, a sütés, a kelesztés és a textúra mindegyik termék esetében kiváló volt.
Íme a kategóriagyőztes parasztkenyerük, amely 90% kövön őrölt fehér búzalisztet, 5% teljes kiőrlésű búzalisztet és 5% teljes kiőrlésű rozslisztet tartalmaz. István francia hagymaleves mellé is ajánlja.
Ebben a kategóriában a zsűri az értékelés során az íz mellett a természetességet, a lokális alapanyagok használatát és a fenntarthatóságot, azaz a 20 mérföldön belüli beszerzési források használatát is értékelte. István ebben a receptben a Shaftesbury Stoate & Sons malom lisztjeit használta. A díj a rengeteg tárgyi ajándék mellett 1500 font pénzjutalommal is járt. "Lesz hova tenni, a fejlesztések során minden penny jól jön" - mondja István.
Amikor arról kérdezem, hol tanulta a pékszakmát, bevallja: „A kereskedelmi középiskola után, tétlenül lógattam otthon a lábam, amit édesanyám bizony megelégelt és – jobb híján – beajánlott a helyi Áfész maszek pékségébe”. Hát így kezdődött. Több pékséget is megjárt, majd 2011-ben párjával Mártával úgy döntöttek, Angliában próbálnak szerencsét. Először a Gail’s pékségben helyezkedett el, majd Mark Bennett mellé került, itt találkozott először a kovásszal.
„Mitagadás, először furcsának találtam, hogy liszt és víz elegye is megkeleszti a kenyeret, egyszer-kétszer kitágult a pupillám”. De végül beleszeretett a kovászba és ma már saját pékségükben is kenyerek élesztő és adalékok nélkül készülnek. „Egyszer-egyszer az idő rövidsége miatt még bele-beletettünk egy kis élesztőt, de a vásárlók kiszavazták, egyszerűen nem vették meg. Úgyhogy erről is leszoktunk.”
Saját pékségüket az M’s Bakeryt 2016-ban alapították Bournemouthban, ketten viszik, egy alkalmazottal. A megyében kb. 3-4 hasonló pékség van, így viszonylag hamar komoly vevőkörre tettek szert. Akad olyan vásárló, aki 40 km-ről jár hozzájuk. Hétköznapokon 40-50db (400-800g) kenyeret sütnek, de hétvégén akár száz is elfogy. A legnagyobb kedvenc a klasszikus parasztkenyér, a magos és a teljes kiőrlésű, de a hét minden napján felbukkan egy-egy különlegesség is: mediterrán, sörös, diós-mazsolás vagy épp chilis-sajtos. És persze nem maradhat el a kalács sem.
István becsületére váljék, a magyar klasszikusokkal is megismertette már a bournemouthiakat: nagy sikere van a kakaós csigának és a sajtos pogácsának.
Karácsonykor pedig bejgli is készül!
Két kovásszal dolgoznak: egy búzakovásszal 50% fehér és 50% tk búzalisztből, 80% hidratáltsággal és egy teljes kiőrlésű rozskovásszal. A kategóriagyőztes kenyerükből egy félkilós vekni 2,60 fontba kerül (kb. 950,- HUF).
Amikor arról kérdezem, milyen forgalomra számítanak holnap, zavartan nevet. „A szokásos mennyiséggel készültünk” – mondja. Majd hozzáteszi: „Még mindig felfoghatatlan ez az eredmény, ráadásul magyarként egy idegen országban, erre különösen büszke vagyok!” Szeretnek Angliában élni, itt találtak otthonra. Sajnos a saját pékség egy kicsit korlátozza őket a mozgásban, de évente kétszer 10 napra bezárnak, és ilyenkor irány Magyarország!
Receptjeim és írásaim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.