Kovász Labor

Magyar pék süti Nagy-Britannia legjobb kenyerét

Nádházi (Moby) Istvánnal beszélgettem

2018. október 18. - Ormós Gabriella

Saját bevallása szerint Nádházi István maga is meglepődött a sikeren. Bár apait-anyait beleadott a versenytermékekbe, már azt is komoly eredményként könyvelte el, hogy döntőbe került Nagy-Britannia legnagyobb kenyeres megmérettetésén. Aztán kedden eljött az eredményhirdetés napja és kétszer is az M’s Bakeryt hirdették ki győztesként.ke_pernyo_foto_2018-10-17_21_11_28.png

István családi péksége a Real Bread Campaign által támogatott kategória első díját kovászos francia parasztkenyerével (French style country bread) hozta el, amire pedig végképp nem számított: az összetett kategóriát is ők nyerték. Az elismerés értékét tovább emeli, hogy nem csak kézműves termékeket zsűriztek, hanem voltak ipari kategóriák is, tehát a teljes piac képviseltette magát a versenyen.

44202307_1919723145000949_8111373328536567808_n.jpg

44247103_917992661743184_4218323965380132864_o.jpg

 A World Bread Award immár 6. alkalommal került megrendezésre. Összesen 17 kategóriában lehetett nevezni (15 profiknak és 2 házipékeknek), az egyes kategóriák kenyereit pedig 90 neves pékből, séfből és gasztronómiai szakemberből álló, kategóriánként 3-4 fős zsűri értékelte. judge.jpg

A verseny méretét talán ez a kép szemlélteti legjobban...

zsu_rize_s2.jpgAz M's Bakery négy kategóriában indult:

Brook Food Sourdough: Sörös kovászos kenyér

Specality Sweet: Brioche étcsokival és rumban áztatott aszalt szilvával

Speciality Savoury: Medvehagymás szárított paradicsomos kovászos nigela maggal

Real Bread Campaign: Francia parasztkenyér bio kövön őrölt lisztekkel

Az összetett kategória eredményhirdetése során kiemelték, hogy kenyereik minden kategóriában kiegyensúlyozottan teljesítettek, a sütés, a kelesztés és a textúra mindegyik termék esetében kiváló volt.

Íme a kategóriagyőztes parasztkenyerük, amely 90% kövön őrölt fehér búzalisztet, 5% teljes kiőrlésű búzalisztet és 5% teljes kiőrlésű rozslisztet tartalmaz. István francia hagymaleves mellé is ajánlja.

44143051_332658784163222_7074212475436007424_n.jpg

Ebben a kategóriában a zsűri az értékelés során az íz mellett a természetességet, a lokális alapanyagok használatát és a fenntarthatóságot, azaz a 20 mérföldön belüli beszerzési források használatát is értékelte. István ebben a receptben a Shaftesbury Stoate & Sons malom lisztjeit használta. A díj a rengeteg tárgyi ajándék mellett 1500 font pénzjutalommal is járt. "Lesz hova tenni, a fejlesztések során minden penny jól jön" - mondja István.

Amikor arról kérdezem, hol tanulta a pékszakmát, bevallja: „A kereskedelmi középiskola után, tétlenül lógattam otthon a lábam, amit édesanyám bizony megelégelt és – jobb híján – beajánlott a helyi Áfész maszek pékségébe”. Hát így kezdődött. Több pékséget is megjárt, majd 2011-ben párjával Mártával úgy döntöttek, Angliában próbálnak szerencsét. Először a Gail’s pékségben helyezkedett el, majd Mark Bennett mellé került, itt találkozott először a kovásszal.

44203351_358734621534861_419787401976610816_n.jpg

 „Mitagadás, először furcsának találtam, hogy liszt és víz elegye is megkeleszti a kenyeret, egyszer-kétszer kitágult a pupillám”. De végül beleszeretett a kovászba és ma már saját pékségükben is kenyerek élesztő és adalékok nélkül készülnek. „Egyszer-egyszer az idő rövidsége miatt még bele-beletettünk egy kis élesztőt, de a vásárlók kiszavazták, egyszerűen nem vették meg. Úgyhogy erről is leszoktunk.”

44187178_260164387975775_5990202282279436288_n.jpgSaját pékségüket az M’s Bakeryt 2016-ban alapították Bournemouthban, ketten viszik, egy alkalmazottal. A megyében kb. 3-4 hasonló pékség van, így viszonylag hamar komoly vevőkörre tettek szert. Akad olyan vásárló, aki 40 km-ről jár hozzájuk. Hétköznapokon 40-50db (400-800g) kenyeret sütnek, de hétvégén akár száz is elfogy. A legnagyobb kedvenc a klasszikus parasztkenyér, a magos és a teljes kiőrlésű, de a hét minden napján felbukkan egy-egy különlegesség is: mediterrán, sörös, diós-mazsolás vagy épp chilis-sajtos. És persze nem maradhat el a kalács sem.

44237391_1708819942562369_2612921557286125568_n.jpg

István becsületére váljék, a magyar klasszikusokkal is megismertette már a bournemouthiakat: nagy sikere van a kakaós csigának és a sajtos pogácsának. 

44273535_475013733010443_1554544416146849792_n.jpg

Karácsonykor pedig bejgli is készül! 44146383_648840922176933_9122753503003934720_n.jpg

Két kovásszal dolgoznak: egy búzakovásszal 50% fehér és 50% tk búzalisztből, 80% hidratáltsággal és egy teljes kiőrlésű rozskovásszal. A kategóriagyőztes kenyerükből egy félkilós vekni 2,60 fontba kerül (kb. 950,- HUF).

44154288_1968371603209332_7685350299766095872_n.jpg

Amikor arról kérdezem, milyen forgalomra számítanak holnap, zavartan nevet. „A szokásos mennyiséggel készültünk” – mondja. Majd hozzáteszi: „Még mindig felfoghatatlan ez az eredmény, ráadásul magyarként egy idegen országban, erre különösen büszke vagyok!” Szeretnek Angliában élni, itt találtak otthonra. Sajnos a saját pékség egy kicsit korlátozza őket a mozgásban, de évente kétszer 10 napra bezárnak, és ilyenkor irány Magyarország!

Receptjeim és írásaim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1014307865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.10.18. 09:39:03

pompás cikk. Örülök, hogy így ismeretlen-ismeretlenül részese lehetek a Kovászlaboron keresztül. :) Picit irigylem, de szívből örülök a sikerének.

Electrolo 2018.10.18. 19:44:01

Szupi szupi, szuper- csúcs !
Most aztán adj a reklámnak ami a versenyeredményröl szóljon !

lenörd hofstadter 2018.10.18. 20:06:56

Végül is aki szereti a levegőt enni, annak jó, de én maradi vagyok, szeretem ha a vaj alatt van kenyér is nem csak bazi nagy lyukak. Ha kivilágítják akár fényevők is ehetik.

qwertzu 2018.10.18. 23:24:13

@lenörd hofstadter: "Ne nyavalyogjál már, nem a lyukat eszed meg belőle." Ezért árulják kilóra és nem térfogatra a kenyeret, hogy ne kelljen a lyukakat mérni benne.

lenörd hofstadter 2018.10.19. 08:39:42

@qwertzu:

Ez nem nyavalygás hanem tényközlés. Aki szereti egye, én meg sütök magamnak használható kenyeret.
Ez ennyire egyszerű. A lusta emberek meg elmennek a boltba és hatszor annyi időt töltenek a kenyérutánzat beszerzésével, mint amennyi idő alatt be lehet csapni a sütőbe és egy óra múlva kicuppan a forró buci.

andy pandy 2018.10.19. 10:02:57

Gratulalok! Tovabbi sok sikert meg meg minden jot kivanok!

szemi90 2018.10.19. 10:48:32

Ennyit számít, ha "bio kövön" őrlik a búzát? ;)

registerz 2018.10.19. 10:51:13

@lenörd hofstadter: Nem tényközlés, tényt éppen quertzu közölt veled.

qwertzu 2018.10.21. 16:25:58

@lenörd hofstadter: A kovászt meg én tartom karban nap mint nap, az tényleg nem nagy macera, csak nem lehet elmenni egy hétre nyaralni.
süti beállítások módosítása