A héten eszembe jutott, milyen régen nem sütöttem tökmagos kenyeret. Meg egyébként is, általában teljes kiőrlésűt szoktam tökmagosból, úgyhogy gondoltam, kipróbálok egy új receptet, ami kicsit könnyebb, puhább, ezért módosítottam benne a fehér és a teljes kiőrlésű liszt arányán, az alábbiak szerint:
Hozzávalók:
Fehér kovász (100% víztartalom) 155g
Víz 270g
BL80 pásztói kenyérliszt 275g
Pásztói teljes kiőrlésű rozsliszt 120g
Tökmagolaj 15g
Pirított tökmag 50g
Himalaya só 14g
Elkészítés:
A lisztet és a vizet összekevertem, a dagasztóedényt nejlonnal letakartam és 1 órán keresztül pihentettem, azaz, szebb szóval, autolizáltam.
Eközben jól megpirítottam a tökmagot egy serpenyőben és egy tálcán szétterítettem, hogy kihűljön, mire a tésztába kerül.
Eztuán a tésztához adtam a kovászt és a tökmagolajat, végül a sót. A teljesen kihűlt tökmagot csak ezután adtam hozzá és már nem sokáig dagasztottam, épp hogy csak megvártam, míg egyenletesen eloszlik a mag a tésztában.
Szép fényes, kicsit lágy és a rozs miatt enyhén ragadós tészta született belőle és gyönyörű zöldes színt kapott a tökmagolajtól! (Sajnos este dagasztottam, így a villanyfénynél ez a kép nem igazán adja ki az igazi színt.) Egy kiolajozott tálba helyeztettem és szobahőmérsékleten (24 fok, jó meleg volt :)) 3 órán keresztül pihentettem, közben pedig 45 percenként meghajtogattam.
A három óra elteltével viszonylag jól belisztezett pultra borítottam, majd előformáztam (felgömbölyítettem) és ebben az állapotában is pihentettem 20 percet.
Végül megformáztam és szakajtóba helyeztem, letakartam egy konyharuhával és irány a 8 fokos hűtő!
7 óra elteltével kivettem a hűtőből az ereje teljében duzzadó veknit (és társát, mert én épp kettőt csináltam, sajnos képtelen vagyok egy kenyeret készíteni :D). Itt már látszik is a reggeli fényben a szép zöldes árnyalat.
Egy vágódeszkára sütőpapírt tettem és ráborítottam a kenyeret, majd szépen bemetszettem őket.
A sütőt kézi permetezővel erősen begőzöltem, majd a deszkáról a 230 fokon felmelegített sütőkőre csúsztattam a kenyereket. 25 percet sütöttem 230, majd 25 percig 215 fokon. A sütőből kivéve rácson hűtöttem.
Sajnos sietnem kellett, így nem tudtam megvárni míg teljesen kihűl, de mindenképpen le akartam fotózni, mielőtt a családom fenetetlen gyomrában eltűnik, egyszóval sajnos látszik a fotón, hogy melegen vágtam, de vigasztaljon mindenkit, hogy így is nagyon finom volt! :) Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.