Kovász Labor

Rozsos, tele tökmaggal

2017. június 28. - Ormós Gabriella

img_8417_2.JPG

A héten eszembe jutott, milyen régen nem sütöttem tökmagos kenyeret. Meg egyébként is, általában teljes kiőrlésűt szoktam tökmagosból, úgyhogy gondoltam, kipróbálok egy új receptet, ami kicsit könnyebb, puhább, ezért módosítottam benne a fehér és a teljes kiőrlésű liszt arányán, az alábbiak szerint:

Hozzávalók:

Fehér kovász (100% víztartalom) 155g

Víz 270g 

BL80 pásztói kenyérliszt 275g

Pásztói teljes kiőrlésű rozsliszt 120g

Tökmagolaj 15g

Pirított tökmag 50g

Himalaya só 14g

 

Elkészítés:

A lisztet és a vizet összekevertem, a dagasztóedényt nejlonnal letakartam és 1 órán keresztül pihentettem, azaz, szebb szóval, autolizáltam.

Eközben jól megpirítottam a tökmagot egy serpenyőben és egy tálcán szétterítettem, hogy kihűljön, mire a tésztába kerül.
fullsizerender.jpg

Eztuán a tésztához adtam a kovászt és a tökmagolajat, végül a sót. A teljesen kihűlt tökmagot csak ezután adtam hozzá és már nem sokáig dagasztottam, épp hogy csak megvártam, míg egyenletesen eloszlik a mag a tésztában. 

Szép fényes, kicsit lágy és a rozs miatt enyhén ragadós tészta született belőle és gyönyörű zöldes színt kapott a tökmagolajtól! (Sajnos este dagasztottam, így a villanyfénynél ez a kép nem igazán adja ki az igazi színt.) Egy kiolajozott tálba helyeztettem és szobahőmérsékleten (24 fok, jó meleg volt :)) 3 órán keresztül pihentettem, közben pedig 45 percenként meghajtogattam.

 fullsizerender_1.jpg

A három óra elteltével viszonylag jól belisztezett pultra borítottam, majd előformáztam (felgömbölyítettem) és ebben az állapotában is pihentettem 20 percet. 

fullsizerender_2.jpg

fullsizerender_3.jpg

Végül megformáztam és szakajtóba helyeztem, letakartam egy konyharuhával és irány a 8 fokos hűtő! 

 fullsizerender_4.jpg

7 óra elteltével kivettem a hűtőből az ereje teljében duzzadó veknit (és társát, mert én épp kettőt csináltam, sajnos képtelen vagyok egy kenyeret készíteni :D). Itt már látszik is a reggeli fényben a szép zöldes árnyalat.

fullsizerender_5.jpg

Egy vágódeszkára sütőpapírt tettem és ráborítottam a kenyeret, majd szépen bemetszettem őket.

 fullsizerender_6.jpg

A sütőt kézi permetezővel erősen begőzöltem, majd a deszkáról a 230 fokon felmelegített sütőkőre csúsztattam a kenyereket. 25 percet sütöttem 230, majd 25 percig 215 fokon.  A sütőből kivéve rácson hűtöttem.

Sajnos sietnem kellett, így nem tudtam megvárni míg teljesen kihűl, de mindenképpen le akartam fotózni, mielőtt a családom fenetetlen gyomrában eltűnik, egyszóval sajnos látszik a fotón, hogy melegen vágtam, de vigasztaljon mindenkit, hogy így is nagyon finom volt! :) img_8431.JPGReceptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr812619303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Kovácsné Pécsy 2017.08.18. 11:31:10

Ma reggel sütöttem kenyeret ez alapján, és nagyon jól sikerült. Amikor megkóstoltam, tapasztaltam, hogy savanykás az íze. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a rozsliszt sajátossága, vagy a hosszú kelés következménye?

Ormós Gabriella 2017.08.21. 21:06:05

@Katalin Kovácsné Pécsy: Kedves Katalis, savanykás ízt okozhat egy nem teljesen friss kovász vagy egy túlkelt tészta vagy esetleg a kettő találkozása. Ebben a melegben bármi megtörténhetett :) De a rozs alapvetően nem savanyú, és ebben a kenyérben ráadásul csak 40% van belőle, úgyhogy inkább az előbbiekre gyanakszom az elmondottak alapján.

Katalin Kovácsné Pécsy 2017.08.22. 06:43:37

Köszönöm a választ. Végül is, ha nem magában fogyasztjuk, akkor nem lehet érezni, és nem zavaró. A kovász friss volt, de a kenyér túlkelhetett, bár nem lett lapos.

Virág Domán 2018.09.04. 01:59:20

Udvozlom!

Hogy erti azt hogy 100 %-os viztartalmu kovasz? Nem vagyok jartas benne.

mazs0 2018.09.05. 11:09:02

Kedves Gabriella! A bemetszés nekem kissé gondot okoz, a szakajtóból kiborítottam a tepsire és mikor belemetszek akkor kissé leereszt a tészta. Nem tudok szépen belemetszeni. Az miért lehet? Mi a gond? Késsel próbálkoztam. Üdv: Zsolt
süti beállítások módosítása