Kovász Labor

Amikor a gazdák, a molnárok és a pékek összefognak...

2019. február 08. - Ormós Gabriella
Valami különleges dolog történt ma.
Valami elkezdődött.
Először találkoztak Magyarországon szervezett keretek között azok a gazdák, molnárok és pékek valamint kutatók, nemesítők és civilek, akik együtt dolgoznak azért, hogy a magyar gabona visszanyerje régi ragyogását, és általa újra vegyszermentes, minőségi gabonák, lisztek és pékáruk kerülhessenek a magyar otthonokba.52253275_2364372570459097_5788868010877911040_o.jpg
Az esemény az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) szervezésében valósult meg Vértesbogláron, a Pipacs pékség, a ProSpecieRara (Svájc) és a Csoroszlya farm közreműködésével.
img_4034.jpg
A nap folyamán közvetlen, baráti hangulatban olyan kérdéseket jártunk körül, mint:
1. Tájfajta gabonák a termesztésben - mi van a kísérletezésen túl? (Dilemmák: hozzáférés szaporítóanyaghoz, termesztéstechnológia, tájfajták alkalmazkodása, keverékek, saját gazdaságban fogott magok használata, cseréje, vonatkozó jogszabályok)
2. Hántolás-őrlés - köves malmok reneszánsza
(Dilemmák: logisztika, mennyiségi kérdések, tárolás, hántolás)
3. A gabonától az asztalig - újhullámos pékségek az egészséges kenyérért (Dilemmák: lisztminőség állandósága, beltartalom, tesztsütések, köves malom vs. hengermalom, a "láncba" vetett bizalom)
img_4054.jpg
Ebéd után pedig kis munkacsoportokban az alábbi kérdésekre kerestük a választ:
1. Mi lenne a megoldás a gabona tájfajták/ősgabonák esetén arra, hogy a szaporítóanyaguk állandóan és jó minőségben hozzáférhető legyen, fajtatulajdonságok elérhetőek legyenek?
2. Mik azok a termesztés-technológiai és feldolgozási kihívások/kérdések, amikre szeretnél megoldást találni? Van-e valakinek megoldási javaslata?
3. Hogyan látod megoldhatónak a tájfajta gabonák értékesítését? Mik lehetnek jó megoldások?
img_4056.jpgSok lelkes, csillogó szemű, elszánt emberrel találkoztam, már önmagában ez nagy élmény volt. Számtalan hasznos gondolat hangzott el, és elhatározás született a folytatásról is. A mai találkozót műhelymunkák sokasága követi majd.
img_4058.jpg
Lisztek és kenyerek cseréltek gazdát, egymás elérhetőségeit tartalmazó adatbázis jött létre a további együttműködések támogatása végett. Hamarosan folytatjuk...
img_4042.jpg

Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6014616028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2019.02.10. 09:58:46

A képeket látva, a kenyérsütéshez nem igen értenek.

Ormós Gabriella 2019.02.10. 21:14:01

@n3spr3ss0: Ezeket speciel én sütöttem...
süti beállítások módosítása