Ma kezdődik a vizes vébé, gondoltam ünnepeljük meg mi is két dagasztás közben e jeles eseményt!
Hogy a nagyokat idézzem, három dologról már elég régóta biztosan tudjuk, hogy úszik a vizen: a fa, a kacsa és és és... ?!
Itt az alkalom, hogy ma kiegészítsük ezt a listát az AKTÍV (fickós) KOVÁSZ-szal!
Sokszor felmerül a kérdés: honnan tudjuk, hogy a kovászunk jó erőben van-e, készen áll-e a dagasztásra. Ennek egyik kiváló próbája az úgynevezett "úszó kovász teszt".
A módszer pofonegyszerű. Először is vedd elő a legszebb vasár-és ünnepnapi üvegpoharadat/tálkádat és töltsd tele vízzel. Végy a kezedbe egy teáskanalat és mártsd bele a vízbe!

Majd vegyél ki egy kanálkával a kovászodból és a vizes kanálról óvatosan csúsztasd a pohárba.
Ha a kovászod olyan érett, mint ez a rozskovász, akkor a benne lévő nagy gázbuborékoktól úgy tempózik a víz tetején, mint Hosszú Katinka!
Kipróbáltam a fehér kovászommal is, íme a szinkronúszó csapat:
Szerencsére találtam egy nem annyira friss kovászt is a hűtőben, bedobtam őt is a mélyvízbe.

Ez a fáradt kovász már elveszítette formáját, a gázok eltávoztak belőle, így elsüllyedt mint a Titanic.
A vizes vébé alkalmából ma meghirdetem a Nagy Úszó Kovász Tesztet! Drukkoljunk a magyar csapatnak, hajrá fiúk, hajrá lányok, hajrá kovászok! :)
Receptjeim és leírásaim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.