Alábbiakban egy pofonegyeszerű, ám látványos reggeli, ha este már éppen nem érünk rá kenyeret dagasztani és hajtogatni hosszú órákon át. Mint minden másból, ebből is van fehér vagy teljes kiőrlésű verzió, íme a kétféle tészta receptje:
Hozzávalók 16 db lepényhez
Fehér lepény:
Fehér kovász 80% hidratálású – 250g
Pásztói bio kenyérliszt BL80 – 630g
Víz – 360g
Olaj – 50g
Himalaya só – 20g
Teljes kiőrlésű verzió:
Fehér kovász 80% hidratálású – 250g
Pásztói bio kenyérliszt BL80 – 100g
Pásztói bio búza teljes kiőrlésű liszt – 500g
Víz – 400g
Olaj – 50g
Himalaya só – 22g
Elkészítés:
A kovászhoz hozzáadjuk a vizet és finoman összekeverjük. Utána hozzáadjuk a lisztet, és összedagasztjuk. Ezután adjuk hozzá 3-4 részletben az olajat és legutoljára a sót. Addig dagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta. Nem lesz se túl kemény, sem túl lágy, szépen kezelhető buci lesz belőle. Kivesszük a dagasztóból és egy lefedhető, kiolajozott tálba helyezzük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.
Reggel kivesszük a hűtőből és a pultra borítjuk. Nem kell túllisztezni a felületet, mert akkor nehezebb lesz a gömbölyítés. A tésztát 80g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük:
Mire az osztás és a gömbölyítés végére érünk, már kezdhetjük is a nyújtást és vele egyidejűleg a sütést is. A serpenyőt felforrósítjuk (én 10-es skálán 7-8-as fokozatra szoktam állítani) és nem teszünk rá zsiradékot! Közben kb. 20-25 cm átmérőjű, palacsinta méretű lepényt nyújtunk. Itt már viszonyt alá kell lisztezni rendesen, mert egyébként hozzáragad a sodrófához és a pulthoz is!
Amikor a serpenyő jól felforrósodott, kézzel beletesszük a lepényt és sütni kezdjük.Szépen fel fog púposodni, de ez így jó.
Utána egy fogóval vagy fakanállal megfordítjuk és a másik oldalát is szép foltosra sütjük.
Sütés közben némi liszt mindig ottmarad a serpenyőn és hajlamos odaégni, úgyhogy kb. minden 2-3. lepény után egy papírtörlővel ki szoktam törölni belőle ezeket és már mehet is tovább a sütés.
Szépen feltornyozzuk a tányéron, mint a palacsintát és már kész is a reggeli
A maradékot betehetjük egy zacsiba és irány a mélyhűtő, ahonnan mostantól még jópár reggelen át csak kiveszünk pár darabot, 1-2 percig melegítjük mindkét oldalát közepes fokozaton (4-5) a serpenyőben és már kész is a friss lepény! Ismét meleg pékáru a reggelizőasztalon!
Ha pedig nem akarjuk egybe megsütni az összeset egy reggel, mert épp nincs rá időnk, erre is van lehetőség! A tészta kiválóan eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, ahonnan csak kikapjuk és bármikor megsütünk belőle néhányat!
Én szendvicsként szoktam fogyasztani, telepakolom sajttal, hússal és/vagy tojással, kencékkel és sok zöldséggel és egyszerűen félbehajtom. A fiam is imádja uzsonnára vinni a suliba, mert „a lepény menő” :D.
Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.