Hot cross buns

avagy illatos húsvéti édes bukták

2018. április 02. - Ormós Gabriella

Számos nyugati országban ez a kis édes, mazsolás, gazdagon fűszerezett "bukta", az ún. Hot Cross Bun szimbolizálja a Nagyböjt végét. A kereszt motívum Jézus keresztre feszítését, a fűszerek kavalkádja pedig a balzsamok illatát idézi. Egyenként celofánba csomagoltam ma őket, ezt kapták a locsolók.

img_7068.jpg

Hozzávalók 12 db 125g-os buktához:

  • Édes fehér kovász vagy madre kovász (50%) 220g
  • Hideg tej 240g
  • Pásztói finomliszt BL55 540g
  • Cukor 80g
  • Tojás 2db
  • Tojássárgája 2db
  • Szobahőmérsékletű vaj 100g
  • Reszelt citromhéj 10g
  • Reszelt narancshéj 10g
  • Frissen facsart narancslé 10G
  • Őrölt fahéj 2g (1 mokkáskanálnyi)
  • Őrölt kardamom 2g
  • Őrölt szegfűszeg 2g
  • Őrölt gyömbér 2g
  • Rumba áztatott mazsola 120g (kb. 70g a mazsola tömege áztatás előtt)
  • Himalája só 14g

A kereszt mintához:

  • Pásztói finomliszt BL55 100g
  • Víz 100g

A cukormázhoz:

  • Forrásban lévő víz 150g
  • Cukor 95g

Elkészítés:

A kovászt elkeverjük a hideg tejben, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a tojást, a fűszereket, a citrom- és narancshéjat valamint a narancslevet és összedagasztjuk.

Utána adjuk hozzá a sót. Ezt követi a vaj, amit több (4-5) részletben, részenként szépen simára dagasztva adagolunk hozzá a tésztához. Utolsóként adjuk hozzá a mazsolát és csak addig dagasztjuk, míg viszonylag egyenletesen eloszlik a tésztában. Időnként a mazsolát csokipasztillákra cserélem, azzal is nagyon finom.

Szép sima, puha tésztát kapunk. Kiolajozott tálba tesszük és másfél órán át 30 percenként meghajtogatjuk. Itt vagy a szobahőmérsékletet vagy a hűtőt választjuk a továbbiakban.

Szobában hőmérséklettől függően további 0,5-1,5 órát hagyjuk a pulton, míg a tészta kb. a másfélszeresére nem dagad. Hűtőben 8-10 órát hagyhatjuk, míg ugyanez a növekedés bekövetkezik. Tehát elkészíthetjük este e tésztát és reggel már formázhatjuk. De akár a hűtőben, akár szobahőmérsékleten kelesztjük, formázás előtt mindenképpen érdemes egy órára a hűtőbe tenni a tésztát, hogy dermedten könnyebben formázhassuk.

A tésztát kiborítjuk a pultra, 12 db egyenlő részre osztjuk és felgömbölyítjük őket. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a buktákat szépen egyenletesen elrendezzük benne, lehetőleg közel egymáshoz, de úgy, hogy még ne érjenek össze.

img_7022.jpg

Egy nejlonnal letakarva kelni hagyjuk, míg másfél-kétszeresére nem növekszik. Ekkor alaposan megkenjük tojással a tetejét és megvárjuk míg megszárad.

img_7049.jpg

Eközben elkészítjük a tésztát a díszítéshez. Összekeverjük a vizet és a lisztet és beletöltjük egy habzsákba vagy egy nejlonzacskóba, aminek kicsit levágjuk a csücskét, hogy egy kb. 7-8mm vastag vonalat tudjuk vele húzni.

Ha a tojás megszáradt a buktákon, nekiállhatunk a rajzolásnak. img_7057.jpg A tepsit a sütőbe helyezzük és 190 fokon 30- percig sütjük gőz nélküli sütőben.

Miközben a tészta sül, elkészítjük a cukormázat. Felforraljuk a vizet és beleöntjük a cukrot, majd addig keverjük, míg az teljesen fel nem oldódik benne. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal megkenjük a tetejét a cukormázzal, ecsettel, szép gazdagon, ez megvédi a kiszáradástól, amellett, hogy a tészta nagyon szép fényes lesz. 

img_7074.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2913798764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.