Tönköly parasztkenyér kísérlet

avagy mennyi vizet bír a tönköly?

2017. október 12. - Ormós Gabriella

Mit csináljon az ember lánya, amikor álmatlanság gyötri? Ír egy blogposztot! Mégpedig egy régebbi kísérletről, amikor két bio tönkölylisztet hasonlított össze. Jöjjön hát egy tönköly parasztkenyér recept, két különböző malom lisztjéből: Hozzávalók: Forró víz a kochstück-höz 90g Tk tönkölyliszt…

Tovább

A kovász tárolása

  Ha rendszeresen, hetente többször sütsz... érdemes a kovászt hetente egyszer frissíteni, majd a frissítés után néhány órán keresztül szobahőmérsékleten tartani, míg beindul, azután mehet a hűtőbe. Ez lesz az „anyakovász”. A legközelebbi tervezett dagasztás előtt az anyakovászból kiveszünk…

Tovább

A kovász frissítése

A kovász készítéséről rsézletesen itt olvashatsz. A hazai kézműves pékségek jellemzően 60-100% hidratálású (víztartalmú) kovásszal dolgoznak. A kovász hidratáltsága azt jelenti, hogy frissítéskor az adott mennyiségű liszthez képest hány százalék vizet adunk hozzá. Pl. egy kovász, amit 100g liszttel…

Tovább