Friss lepény reggelire

2017. szeptember 25. - Ormós Gabriella

kl_img_5610.jpg

Alábbiakban egy pofonegyeszerű, ám látványos reggeli, ha este már éppen nem érünk rá kenyeret dagasztani és hajtogatni hosszú órákon át. Mint minden másból, ebből is van fehér vagy teljes kiőrlésű verzió, íme a kétféle tészta receptje:

Hozzávalók 16 db lepényhez

Fehér lepény:

Fehér kovász 80% hidratálású – 250g

Pásztói bio kenyérliszt BL80 – 630g

Víz – 360g

Olaj – 50g

Himalaya só – 20g

 

Teljes kiőrlésű verzió:

Fehér kovász 80% hidratálású – 250g

Pásztói bio kenyérliszt BL80 – 100g

Pásztói bio búza teljes kiőrlésű liszt – 500g

Víz – 400g

Olaj – 50g

Himalaya só – 22g

 

Elkészítés:

A kovászhoz hozzáadjuk a vizet és finoman összekeverjük. Utána hozzáadjuk a lisztet, és összedagasztjuk. Ezután adjuk hozzá 3-4 részletben az olajat és legutoljára a sót. Addig dagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta. Nem lesz se túl kemény, sem túl lágy, szépen kezelhető buci lesz belőle. Kivesszük a dagasztóból és egy lefedhető, kiolajozott tálba helyezzük, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.

Reggel kivesszük a hűtőből és a pultra borítjuk. Nem kell túllisztezni a felületet, mert akkor nehezebb lesz a gömbölyítés. A tésztát 80g-os darabokra osztjuk és felgömbölyítjük:

kl_img_5603.jpg

Mire az osztás és a gömbölyítés végére érünk, már kezdhetjük is a nyújtást és vele egyidejűleg a sütést is. A serpenyőt felforrósítjuk (én 10-es skálán 7-8-as fokozatra szoktam állítani) és nem teszünk rá zsiradékot! Közben kb. 20-25 cm átmérőjű, palacsinta méretű lepényt nyújtunk. Itt már viszonyt alá kell lisztezni rendesen, mert egyébként hozzáragad a sodrófához és a pulthoz is!

kl_img_5606.jpg
Amikor a serpenyő jól felforrósodott, kézzel beletesszük a lepényt és sütni kezdjük.Szépen fel fog púposodni, de ez így jó.

kl_img_5608.jpg

Utána egy fogóval vagy fakanállal megfordítjuk és a másik oldalát is szép foltosra sütjük.

kl_img_5609.jpg

Sütés közben némi liszt mindig ottmarad a serpenyőn és hajlamos odaégni, úgyhogy kb. minden 2-3. lepény után egy papírtörlővel ki szoktam törölni belőle ezeket és már mehet is tovább a sütés.

Szépen feltornyozzuk a tányéron, mint a palacsintát és már kész is a reggeli

kl_img_0935.jpg

A maradékot betehetjük egy zacsiba és irány a mélyhűtő, ahonnan mostantól még jópár reggelen át csak kiveszünk pár darabot, 1-2 percig melegítjük mindkét oldalát közepes fokozaton (4-5) a serpenyőben és már kész is a friss lepény! Ismét meleg pékáru a reggelizőasztalon!

Ha pedig nem akarjuk egybe megsütni az összeset egy reggel, mert épp nincs rá időnk, erre is van lehetőség!  A tészta kiválóan eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, ahonnan csak kikapjuk és bármikor megsütünk belőle néhányat!

Én szendvicsként szoktam fogyasztani, telepakolom sajttal, hússal és/vagy tojással, kencékkel és sok zöldséggel és egyszerűen félbehajtom. A fiam is imádja uzsonnára vinni a suliba, mert „a lepény menő” :D.

kl_img_0931.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr212895930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n_dy 2017.09.26. 21:27:55

ki a faszom kap elő "Fehér kovász 80% hidratálású – 250g"-ot???
látom no kapise ...
hogyan lesz bármi 80% hidratálású ... egyebek mellett...

Ormós Gabriella 2017.09.26. 21:36:07

@n_dy: Szerencsére ma már egyre többen sütnek kovásszal, nekik ez nem okoz problémát. De te elkészítheted élesztővel is, ez esetben tegyél hozzá még további 120g vizet és 150g fehér lisztet és 10-20g élesztőt. A 80%-os hidratáltáltság egyébként azt jelenti, hogy a liszt mennyiségéhez képest 80% vizet teszünk a kovászhoz frissítéskor. A százalékokat mindig a liszt mennyiségéhez képest számoljuk.

rágypégsérotomsik 2017.09.26. 23:24:20

jaja, dédanyám is így csinálta faluhelyen, éccaka hidratálta a kovászt, míg 80 %-os nem lett, hogy jó legyen a sütéshez, aztán indult pásztóra a lisztért.

prunoki 2017.09.29. 18:02:31

Lehet, hogy butaságot kérdezek. Én a kovászt alapvetően a hűtőben tartom és éjszakára megetetve reggel használok belőle annyit, amennyi a napi kenyérhez kell. Ez a lepény működik úgy is, ha nem megetetett, hanem direktben a hűtőből kivett kovásszal dolgozok? Ebben ez esetben egyszerűen hagyjam mondjuk a spejzban a tésztát éjjelre és nem a hűtőben?

prunoki 2017.09.29. 18:04:04

@prunoki: mármint kenyérsütés előtt a hűtőből kivett kovászt etetem és éjjelre már nem rakom vissza a hűtőbe :-)

Ormós Gabriella 2017.09.30. 00:15:13

@prunoki: Igen, működhet hűtős kovásszal is. Egy-két óráig hagyd akkor kint a pulton, míg beindul, utána tedd a hűtőbe.

Viktória B 2018.01.20. 08:56:39

Kedves Gabi!
Ez a lepény puha, simán tekerhető? - vagy érdemes nedves konyharuhába csomagolni amíg sül a többi?
Köszönöm ha válaszolsz!
V

Ormós Gabriella 2018.01.20. 18:25:38

@Viktória B: Ez puha, az is marad egy ideig. Várd meg míg kihűl, ha van maradék, akkor hidegen tedd be egy zacsiba, és zutty, be a hűtőbe. Másnap előveszed és 1 percig melegítve ismét puha, meleg lepényt tudtok enni. Ha sokáig akarod elraktározni, akkor ugyanez a menet, csak a mélyhűtőbe tedd!

Viktória B 2018.01.25. 12:12:34

Nagyon köszönöm a választ! Elkészült! Mennyei lett!