Ez a kis „S” betűs szépség nagy kedvencem, nem csak az íze miatt, de azért is, mert Rudolf Steiner, filozófus, a Waldorf-pedagógia atyja https://hu.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner szellemisége igen közel áll hozzám és ezzel a recepttel is tisztelgek előtte.
Az ő ajánlása ugyanis, hogy aki teheti, készítse kenyerét a négy alapgabonából. A búza szellemi képességeinket, a rozs a fizikai állóképességünket erősíti, az árpa az érzékelésünket és a gondolati koncentrációt támogatja, a zab pedig jót tesz az emésztésünknek. Íme hát a "városi emberek teljes kenyere" "négylisztből".
A kenyér különlegessége az is, hogy ez tulajdonképpen egy 70% teljes kiőrlésű kenyér, mégis fehér, hiszen a zab és az árpa világosak.
Hozzávalók 1 db kb. 750g-os veknihez:
Fehér kovász (80-100% víztartalommal) 155g
Víz 260g
BL80 pásztói kenyérliszt 50g
Pásztói bio teljes kiőrlésű búzaliszt 75g
Tk rozsliszt 75g
Zabliszt 75g
Árpaliszt 75g
Joghurt 30g
Árpamaláta 4g
Himalaya só 15g
A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a vizet és elkeverjük, hogy liszet ne maradjon szárazon, majd a tálat letakarjuk egy nejlonnal és 45 percig pihentetjük.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót - a sót utoljára - és bedagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta.
Kiolajozunk egy tálat és belehelyezzük a tésztát. Ismét letakarjuk a nejlonnal és 1,5-2 órát pihentetjük és közben háromszor meghajtjuk.
A 1,5-2 óra elteltével a pultot belisztezzük, a tésztát pedig a rá borítjuk és óvatosan, finom mozdulatokkal gömbölyítjük, majd letakarjuk nejlonnal és 15-20 percet pihentetjük.
Ezután megformázzuk, majd beletesszük a jól kilisztezett szakajtóba/lisztezett konyharuhás tálba.
Lazán letakarjuk nejlonnal és újabb kb. 2 órára 21-22 fokos helyre tesszük. A hőmérséklet nagyban befolyásolja a tészta kelését, így inkább arra koncentráljunk, hogy a vekni kb a kétszeresére nőjön. Ez a hűtőben is sikerülhet, éjszakai hűtős kelesztéssel ugyanezt ezzel a kovász mennyiséggel kb. 7-8 óra alatt érjük el.
A szakajtóból kiborított kenyeret a belisztezett vágódeszkára fordítjuk. A sütőlapáton még elvégezzük rajta a bemetszést. Ennek a kenyérnek én egy speciális “S” betűt szoktam a hátára metszeni, így is emlékezni és emlékeztetni Steinerre és e kenyér hordozta filozófiára.
A forró sütőteret bespricceljük vízzel majd a vekniket a forró sütőfelületre csúsztatjuk.
Sütési idő: 45 perc (10perc 230 fokon, 35 perc 210 fokon)
A sütőből kivéve rácson hűtjük.
Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.