Kovász Labor

Steiner kenyér

2017. június 06. - Ormós Gabriella

img_6485.jpg

Ez a kis „S” betűs szépség nagy kedvencem, nem csak az íze miatt, de azért is, mert Rudolf Steiner, filozófus, a Waldorf-pedagógia atyja https://hu.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Steiner szellemisége igen közel áll hozzám és ezzel a recepttel is tisztelgek előtte.

Az ő ajánlása ugyanis, hogy aki teheti, készítse kenyerét a négy alapgabonából. A búza szellemi képességeinket, a rozs a fizikai állóképességünket erősíti, az árpa az érzékelésünket és a gondolati koncentrációt támogatja, a zab pedig jót tesz az emésztésünknek. Íme hát a "városi emberek teljes kenyere" "négylisztből".

A kenyér különlegessége az is, hogy ez tulajdonképpen egy 70% teljes kiőrlésű kenyér, mégis fehér, hiszen a zab és az árpa világosak.

Hozzávalók 1 db kb. 750g-os veknihez:

Fehér kovász (80-100% víztartalommal) 155g

Víz 260g

BL80 pásztói kenyérliszt 50g

Pásztói bio teljes kiőrlésű búzaliszt 75g

Tk rozsliszt 75g

Zabliszt 75g

Árpaliszt 75g

Joghurt 30g

Árpamaláta 4g

Himalaya só 15g

A liszteket egy tálba mérjük, hozzáadjuk a vizet és elkeverjük, hogy liszet ne maradjon szárazon, majd a tálat letakarjuk egy nejlonnal és 45 percig pihentetjük.

img_6464.jpg

Hozzáadjuk a többi hozzávalót - a sót utoljára - és bedagasztjuk, míg szépen össze nem áll a tészta.

img_6466.jpg

Kiolajozunk egy tálat és belehelyezzük a tésztát. Ismét letakarjuk a nejlonnal és 1,5-2 órát pihentetjük és közben háromszor meghajtjuk.

A 1,5-2 óra elteltével a pultot belisztezzük, a tésztát pedig a rá borítjuk és óvatosan, finom mozdulatokkal gömbölyítjük, majd letakarjuk nejlonnal és 15-20 percet pihentetjük.

img_6473.jpg

Ezután megformázzuk, majd beletesszük a jól kilisztezett szakajtóba/lisztezett konyharuhás tálba.

img_6476.jpg

img_6477.jpg

img_6474.jpg

img_6478.jpg

Lazán letakarjuk nejlonnal és újabb kb. 2 órára 21-22 fokos helyre tesszük. A hőmérséklet nagyban befolyásolja a tészta kelését, így inkább arra koncentráljunk, hogy a vekni kb a kétszeresére nőjön. Ez a hűtőben is sikerülhet, éjszakai hűtős kelesztéssel ugyanezt ezzel a kovász mennyiséggel kb. 7-8 óra alatt érjük el.

A szakajtóból kiborított kenyeret a belisztezett vágódeszkára fordítjuk. A sütőlapáton még elvégezzük rajta a bemetszést. Ennek a kenyérnek én egy speciális “S” betűt szoktam a hátára metszeni, így is emlékezni és emlékeztetni Steinerre és e kenyér hordozta filozófiára.

img_6479.jpg

A forró sütőteret bespricceljük vízzel majd a vekniket a forró sütőfelületre csúsztatjuk. 

Sütési idő: 45 perc (10perc 230 fokon, 35 perc 210 fokon)

A sütőből kivéve rácson hűtjük.

img_6491.jpg

Receptjeim szerzői jogi védelem alatt állnak. A jelen weboldal tartalma (ideértve különösen a fotókat és leírásokat) szintén szerzői jogi védelem alatt áll. E tartalom vagy bármely részlete engedélyem nélkül nem másolható, oktatási célra nem használható fel. A receptjeimet kizárólag az eredeti recept belinkelésével jelentheted meg bármely más felületen. Fotóimat kizárólag az engedélyemmel, a forrás megjelölésével használhatod.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr4712568835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória B 2017.12.07. 12:16:25

Ez nagyon tetszik!
A srácaim waldorfosok, meg is sütöm nekik!
Köszönöm!
süti beállítások módosítása